MENIU

Dumitru Buzatu, marele filosof de Vaslui, suplinitor de Limba Rusă la Ruginoasa

Dumitru Buzatu / Foto: Inquam Photos

Toată lumea știa că este profesor la bază, însă puțini știau că, de fapt, acesta a fost doar doi ani de zile cadru didactic titular. După ce a terminat stagiul militar, Buzatu a fost, mai bine de zece ani, suplinitor de limba rusă în satul din comuna sa natală (Ruginoasa), mai exact la Vascani.

Apoi, a urmat Facultatea de Istorie-Filozofie din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” Iași, când avea 31 de ani. După ce a absolvit-o, a devenit profesor titular de științe socio-umane, întâi la un liceu din Târgu Neamț, apoi la Liceul “Emil Racoviță” și Liceul “Mihail Kogălniceanu” Vaslui.

Astfel, dacă acesta a terminat facultatea în 1990, cum susține fostul său coleg, ziaristul de la revista Timpul, Ovidiu Șimonca, Buzatu a fost profesor titular doar doi ani de zile, pentru că în 1992 a devenit deputat. Când nu a mai fost parlamentar, a fost vicepreședinte și președinte al Consiliului Județean Vaslui.

Nu a mai predat deloc, însă a ținut ocupată catedra de la Liceul “Emil Racoviță” timp de 28 ani.

Dumitru Buzatu s-a născut în 1955, la Ruginoasa. Despre copilăria sa și parcursul său educațional nu se cunosc prea multe lucruri, decât faptul că tatăl său, un cioban iscusit, îl mai trimitea cu oile. A urmat școala din comună, iar apoi liceul în Pașcani. În jurul anului 1973 a fost înrolat în armată, iar după ce s-a întors acasă, o perioadă a fost cioban la oile tatălui său, până când a intrat în învățământ, ca suplinitor de limba rusă în comuna natală, mai exact în satul Vascani, timp de peste10 ani. A lucrat ca necalificat în învățământ până la vârsta de 31 de ani, când a luat examenul la facultate, adică în anul 1986.

În ceea ce privește anul finalizării Facultății de Istorie-Filozofie, lucrurile nu sunt clare. În monografia Liceului “Mihail Kogălniceanu” scrie că acesta a fost licențiat în anul 1988, însă un fost coleg de facultate contrazice această informație și pare mai veridică decât cele consemnate de profesorul Ionescu în acel studiu. Jurnalistul Ovidiu Șimonca de la celebra revistă ieșeană Timpul a povestit, în urmă cu câteva luni, că a fost coleg cu Dumitru Buzatu, că acesta a scris la primul număr al ziarului “Opinia studențească” din decembrie 1989 și că a terminat facultatea în 1990.

Iată cum a fost prins Buzatu cu ocaua mică, fiindcă acesta acredita ideea că a început facultatea în 1984, probabil vrând să ascundă că a început studiile superioare la 31 de ani.

SURSA