MENIU

Dulceață de nici verzi. Rețeta de pe vremea bunicilor

Dulceata de nuci verzi - reteta

Dulceață de nici verzi. Vă prezentăm o rețetă delicioasă de dulceață de nuci verzi! O rețetă tradițională 

Dulceaţa de nuci verzi este un deliciu pe care puţină lume ştie să îl prepare aşa cum trebuie. Pentru ca dulceaţa de nuci verzi să fie extrem de gustoasă, trebuie să ştii un mic secret. 

Secretul constă în alegerea nucilor cele mai tinere.
 

Dulceață de nici verzi. Ingrediente

-1 kg nuci curăţate 

-1 kg zahăr

-4 lămâi mari

-200 ml apă

-jumătate păstaie de vanilie

Dulceață de nici verzi. Mod de preparare

Dulceață de nici verzi. Se curăţă de coaja verde cu un cuţit bine ascuţit şi se pun pe măsură ce sunt curăţate într-un castron cu apă rece. Se opăresc cu apă clocotită şi se lasă să stea în apă 10 minute.

Se repetă această operaţie de 4-5 ori, având grijă ca apa pe care o schimbăm de fiecare dată să clocotească. Se spală apoi cu apă rece, schimbând apa tot de 4-5 ori şi ţinându-le câte 10 minute de fiecare dată.

Se pune zahărul cu 3 pahare de apă. Se lasă să fiarbă şi se ia spuma.

Zahărul trebuie să fiarbă repede la foc iute, ca să nu se înroşească. Când începe să se lege siropul, se pun nucile bine scurse de apă, adăugând, după gust, fie vanilie, fie o jumătate de lămâie tăiată felii. Dacă se pune vanilie, se adaugă la ultimele clocote zeama de la o jumătate de lămâie.

Dulceață de nici verzi. Se lasă să fiarbă dulceaţa până se leagă. Nu trebuie să ne îndepărtăm nicio clipă de foc, deoarece dulceţurile se ard uşor pe fund şi dau repede în foc.

Pentru a încerca dacă este gata, se ia de pe foc şi se pun câteva picături de sirop pe o farfurioară. Dacă siropul după ce s-a răcorit, este destul de legat, nu mai trebuie pusă pe foc.

Când dulceaţa s-a răcorit, se toarnă în borcane, care se leagă apoi cu hârtie pergament.

Aşa faci cea mai delicioasă peltea de gutui. Secretul pe care doar puţine gospodine îl ştiu