MENIU

Dublarea alocațiilor ajunge pe masa Curții Constituționale, după sesizarea Guvernului. Când se va lua decizia

Alocațiile copiilor

Curtea Constituţională a anunţat, marţi seară, că va dezbate, în 15 iulie, sesizarea Guvernului cu privire la dublarea alocaţiilor.

  
„Termen de judecată 15 iulie pentru sesizarea referitoare la Legea privind respingerea OUG 2/2020 pentru prorogarea intrarii în vigoare a art. I pct.1 din Legea 14/2020 privind aprobarea OUG 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61 /1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin. (1) din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu handicap”, a transmis, marţi seară Curta Constituţională.

Premierul Ludovic Orban a anunţat marți că Guvernul atacă această lege la Curtea Constituţională pentru că parlamentarii nu au prevăzut și sursele de finanţare pentru dublarea alocaţiilor. 

Orban a anunțat încă de la începutul lunii iunie că analizează căile de a ataca la CCR decizia Camerei Deputaților care, pe 3 iunie, a respins Ordonanța de Urgență ce amâna până la data de 1 august dublarea alocației copiilor.

Potrivit noului act, alocațiile pentru copiii între 2 şi 18 ani vor ajunge la 300 de lei, de la 150 de lei cât este în prezent, și la 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Efortul financiar pentru această nouă dublare a fost estimat la peste 6 miliarde de lei de ministrul Finanțelor.

Șeful Guvernului a spus că dublarea alocațiilor trebuie să aibă loc potrivit unui calendar: „Şi aici am să vă dau răspunsul că vom căuta o soluţie. Nu ne putem permite dublarea alocaţiilor. Este a doua dublare. Sigur că vom da o garanţie privind dublarea alocaţiilor, dar va trebui să gândim un calendar de creştere a alocaţiilor".

În 14 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea referitoare la dublarea alocaţiilor. După două zile, pe 16 ianuarie, Guvernul a amânat, prin Ordonanţă de Urgenţă, dublarea alocaţiilor, până la 1 august.