MENIU

Drama familiilor care și-au pierdut casele în incendii. Lăsați de izbeliște de primărie, cu locuințele arse

Sursa foto: Arhivă

Patru familii trăiesc o dramă, după ce au rămas pe drumuri la începutul anului, când le-au ars locuințele, în localitatea Curcani din județul Călărași. Din cauză că nu au primit niciun ajutor din partea primăriei, oamenii sunt nevoiți să apele la rude și la mila vecinilor. 

Două case au ars în decembrie 2021. Focul s-a declanșat la una dintre gospodării și s-a extins rapid la locuința din vecinătate. Misiunea pompierilor a fost una extrem de dificilă, din cauză că niciunul dintre hidranții de pe stradă nu era funcțional, mărturisește unul dintre oamenii care au rămas fără adăpost.

O altă casă din localitate, aflată la doar câteva străzi distanță de cele două gospodării mistuite de flăcări, s-a făcut scrum în ianuarie. Lăsat nesupravegheat, un copil a aprins toată locuința cu o brichetă. Acum, bunicul micuțului a început reconstrucța casei, cu ajutorul unor vecini.

„Nici nu vreau să mă gândesc la ce-am pățit. Eram la muncă, la București, și când m-au sunat nu mi-a venit să cred, credeam că nu vorbesc cu mine”, spune acesta.

A patra casă care a ars în mai puțin de două luni a fost pusă la pământ de flăcări în urma unui scurtcircuit. Când propietarul a mers la primărie să ceară ajutorul administrației locale, nimeni nu l-a ascultat.

Deși necazurile oamenilor au fost aduse în atenția primarului, răspunsul a fost unul lipsit de interes: „Am zis în ședința de consiliu, i-am zis și domnului primar de problema dânsului. La fel a zis, că nu are cu ce să ajute, că nu poate”.

Deși primăria nu i-a ajutat pe oamenii cărora le-au ars casele, Consiliul Județean va începe demersurile necesare.

„Am avut o ședință de comitet județean de situații de urgență, am adoptat o hotărâre care creează baza legală în așa fel încât autoritățile să poată să ajute financiar familiile afectate”, a precizat Valentin Barbu, prefectul județului Călărași.

Mai multe articole despre:
incendii familii fara case