MENIU

Dramă cumplită pentru femeile care suferă de cancer în România

Să fii bolnav în România înseamnă de multe ori să duci o luptă cu sistemul! 150 de mii de femei care suferă de o boală cumplită, cancer mamar, se chinuie să găsească un medicament vital în farmaciile din ţară. În total, peste o mie de medicamente au dispărut în ultimii ani din farmacii. Ca urmare, sute de mii de bolnavi au fost afectaţi. Ministerul Sănătăţii dă vina pe modul în care se stabileşte preţul medicamentelor şi spune că va schimba modul de calcul. 

„Pacienţii se tratează cu medicamente, nu cu promisiuni, domnule ministru!” - acesta este strigătul disperat al unei femei diagnosticate cu cancer de sân care nu găseşte un tratament vital în farmaciile din România. Pentru ea, soluţia a venit din Ungaria, de unde cumpără o cutie de pastile care îi ajunge o lună cu 30 de lei. Nu toate femeile îşi permit însă aceste pastile din străinătate. 

"Peste 150.000 de femei din România riscă o recidivă dacă nu-şi fac tratamentul cu acest produs. Oamenii mor şi pentru aceste morţi nu răspunde nimeni", spune CEZAR IRIMIA, preşedinte Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Autorităţile dau vina pe producător şi spun că acesta a decis să nu-şi mai vândă medicamentele în România pentru că statul nostru îi dădea prea puţini bani. Potrivit unui act normativ, România trebuie să plătească companiilor farmaceutice preţul cel mai mic cu care se vinde acel medicament în 12 ţări.

"UNIFARM a recurs la procedurile de achiziţii de urgenţă. Asta înseamnă că din acest moment, UNIFARM are un acord încheiat pe un an de zile cu un producător care va livra fără niciun fel de sincopă, un necesar de circa 15.000, între 10.000 până la 15.000 de cutii în fiecare lună. Asta înseamnă că nu vor mai exista probleme de aprovizionare", spune LAURENŢIU COLINTINEANU, purtător de cuvânt Ministerul Sănătăţii. 

Modul de calcul al preţurilor medicamentelor duce la dispariția a tot mai multe tratamente din farmacii. 

În plus, aceştia sunt nemulţumiţi că deşi autorităţile anunţau la finalul lunii trecute că introduc 21 de medicamente inovative pe lista de compensate şi gratuite, ele nu pot fi încă prescrise. Acest lucru Se va întâmpla abia din septembrie, spun oficialii din Ministerul Sănătăţii. 

 
Mai multe articole despre:
spitale medicamente video cancer lipsă