MENIU

DRAMA BOLNAVILOR DE CANCER, fără sfârşit

Ministerul Sănătăţii a oprit măsura prin care monitoriza aprovizionarea cu medicamente

Drama bolnavilor de cancer pare fără sfârşit. Ministerul Sănătăţii a oprit singura măsură care asigura, teoretic, un flux continuu de medicamente oncologice uzuale in spitale: monitorizarea stocurilor. În plus, au reapărut şi listele de aşteptare. Culmea e ca, în loc să rezolve problema, instituţiile statului îşi pasează răspunderea de la una la alta.

Asigurarea stocurilor necesare la nivelul secţiilor de oncologie din spitale este responsabilitatea managementului unităţii sanitare. Tratamentul asigurat pacienţilor înscrişi în Programul Naţional de Oncologie este gestionat şi monitorizat de către reprezentanţii CNAS.

Numărul de pacienţi care sunt sau au nevoie de tratament cu molecule scumpe este într-o dinamică permanentă. Practic, în ziua în care se întruneşte la nivelul CNAS comisia de specialitate și analizează dosarele primite în vederea aprobării, în același timp la casele de asigurări de sănătate sunt depuse de către pacienţi noi dosare.

Astăzi se află pe lista de aşteptare la CNAS 467 de dosare pentru tratamentul afecţiunilor oncologice cu molecule scumpe. Aceste dosare au fost primite la CNAS în lunile iunie şi iulie ale acestui an şi vor intra în analiza comisiilor în cadrul şedinţelor lunare."