MENIU

Dragnea, prins cu minciuna. "Guvernele PSD sunt mai slabe decât ceea ce ei numeau guvernul ZERO"

Liviu Dragnea, dezinformat de Teodorovici?

Liviu Dragnea s-a lăudat, vineri, cu investiții mai mari cu 75% după primele 10 luni față de perioada similară a anului trecut. Cifra de 9 miliarde lei dată de șeful PSD pentru 2017 este falsă. 

Liviu Dragnea a declarat, vineri seara, după ședința de coaliție PSD-ALDE că a fost informat de ministrul de Finanțe cu privire la situația bugetară și că totul este "în grafic".

Despre investițiile la 10 luni, Dragnea a spus că au crescut la 16 miliarde lei, față de 9 miliarde lei de anul trecut. Se pare că ministrul Eugen Teodorovici i-a furnizat cifre eronate sau Dragnea a înțeles greșit: după primele 10 luni din 2017 investițiile se ridicau la 14,7 miliarde lei (vezi aici)

"Privind execuţia la 10 luni, vă spun doar o informaţie care mi se pare importantă - este o creştere cu 75% a investiţiilor comparativ cu primele 10 luni ale anului trecut, ceea ce pentru noi reprezintă un semnal extrem de important. Deci faţă de 9 miliarde investiţii după primele 10 luni ale anului trecut, 16 miliarde investiţii la 10 luni în 2018, ceea ce pentru orice economie din lume reprezintă un semnal extrem de important", a afirmat Dragnea.

Execuția bugetară de anul trecut arată foarte clar: "cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 14,7 miliarde lei".

Cu alte cuvinte, creșterea de anul acesta este mult mai mică, de doar 8,8%, în niciun caz de 75%!

"Guvernele Dragnea sunt mai slabe decat ceea ce ei numeau guvernul zero"

"Liviu Dragnea intai minte apoi confirma dezastrul de la investitii. Intai minciuna: investitiile in 2017 dupa 10 luni erau de 14.7 miliarde lei nu de 9 miliarde lei cat a declarat el", observă și senatorul PNL, Florin Cîțu.

Potrivit economistului, Dragnea a confirmat vineri dezastrul: în 2018 investițiile sunt mai mici decat in 2016 după 10 luni. Pe vremea guvernului Cioloș, nivelul investițiilor după 10 luni era de 19,3 miliarde.

"Guvernele Dragnea sunt mai slabe decat ceea ce ei numeau guvernul "zero". Adica guvernele Dragnea cele mai proaste din perioada post decembrista", arată senatorul PNL.

Adevărul despre investițiile din 2018: mult sub nivelul prognozat

Conform execuției bugetare la 9 luni, cheltuielile cu investiţiile sunt la 39% din ceea ce a fost planificat pentru întreg anul. În aceste condiţii, întrebarea este dacă 2018 va fi „un an al investiţiilor", aşa cum a promis guvernul, se întreabă analiștii.

„Raportul privind situaţia macro­economică pe anul 2018 şi proiecţia acesteia pe anii 2019 – 2021" scrie ne­gru pe alb: inves­tiţiile pu­blice vor fi anul acesta de 38,5 mi­liar­de de lei. La nouă luni din an ele sunt de 15,2 miliarde de lei, adică 39% din cât a fost planificat.

Acelaşi document arată că investiţiile din buget (cheltuielile de capital) vor însemna 2,28% din PIB, potrivit ZF.ro. La un PIB estimat de 945 de mi­liarde de lei (previziunea Co­mi­siei Na­ţio­nale de Prognoză pe care gu­vernul îşi ba­zează analizele macro­eco­nomice), 2,28% din PIB înseamnă 21,5 mi­liarde de lei.

La nouă luni, cheltuielile de capital sunt de 11,2 mi­liar­de de lei, adică la jumătate faţă de plan. Mai este, prin urmare, 2018 un „an al inves­tiţiilor"?