MENIU

Verdict dur: "Dragnea a plecat. România nu mai poate fi condusă de proști"

România nu își mai poate permite luxul de a fi condusă de proști. De oameni mici, lipsiți de viziune, incapabili să își imagineze un viitor coerent pentru țara lor, scrie analistul Petrișor Peiu într-un editorial pe Ziare.com.

"M-am chinuit mult timp să găsesc o exprimare mai puțin brutală pentru a exprima acest lucru, dar am ajuns la concluzia că astăzi avem multă nevoie de un adevăr simplu, rostit direct, fără figuri de stil inutile.

Deoarece Liviu Dragnea nu putea să vadă și să înțeleagă nimic mai departe de curtea să de codrini și valcovi, pentru el România era o sumă de posesiuni feudale, care puteau primi sau nu câte o pungă de galbeni de la București să mai repare câte un pod sau câte o fântână. Nu a avut niciodată o viziune sau o strategie cu România întreagă, nu a putut niciodată să conceapă un plan pentru unirea marilor orașe ale țării cu linii care să însemne căi ferate, autostrăzi sau conducte.

Și atunci a crezut că dacă se va folosi de vreunul din bufonii săi pe post de figurant în calitate de ministru (sau chiar prim ministru) va putea să dirijeze pungile cu galbeni cu mână bufonului respectiv. Această paradigmă a dominat România, de altfel, și pe vremea domniei Elenei Udrea.

Și pentru a vizualiza ziua de azi cât mai bine și mai simplu iată, mai jos, două imagini care ar trebui să îi obsedeze pe toți politicienii români, și pe cei învinși și pe cei învingători la 26 mai 2019. Cu aceste imagini ar trebui să își înceapă ziua și tot cu ele ar trebui să-și sfârșească ziua și liderii victorioși și cei înfrânți la ultimele alegeri. Este harta celor peste 1.500 km de autostrăzi din Ungaria și harta celor aproape 800 km de autostrăzi din România, o țara de două ori mai mare decât Ungaria, că suprafața și că teritoriu...

Ar putea conducătorii noștri să nu uite nici faptul că pentru fiecare euro pe care un român îl primește de la Uniunea Europeana, un polonez primeste 1 euro si 40 de centi, un ungur primeste 1 euro si 60 de centi, iar un slovac primeste 1 euro si 80 de centi...

Ar fi bine că toți liderii bucuroși de victoria din duminică trecută să nu uite niciun moment cât de repede au pierdut încrederea românilor Emil Constantinescu și Convenția Democratică după entuziasmanta schimbare de regim din 1996! Și să nu uite niciun moment cât de repede au pierdut încrederea românilor Traian Băsescu și PDL după entuziasmanta realegere din 2009.

Oameni buni, în clipă în care l-ați propus Avocat al Poporului pe Pețer Eckstein-Kovacs, a treia zi după 26 mai, ați și început să pierdeți din cele 5,5 milioane de voturi pe care le-ați adunat împreună..."

Textul integral aici

Mai multe articole despre:
Dragnea