MENIU

Două noi antiinflamatoare, pe lista medicamentelor recomandate de OMS pentru tratamentul anti-Covid. În ce SITUAȚII pot fi administrate

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății / Foto: Profimedia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a adăugat două noi antiinflamatoare pe lista medicamentelor recomandate pentru tratamentul împotriva infecției cu COVID-19. Vorbim despre tocilizumab şi sarilumab,  medicamente folosite în mod normal în tratamentul artritei reumatoide, esenţiale în cazul pacienţilor cu forme grave de coronavirus, potrivit noilor recomandări ale OMS.

În expunerea de motive, OMS citează datele colectate din 27 de studii clinice realizate în rândul a peste 10.000 de bolnavi, care - spun reprezentanții instituției cu sediul la Geneva - au arătat că aceste medicamente au redus cu 13% riscul de deces la pacienţii cu forme grave de COVID-19.

"Aceste medicamente oferă speranţă pacienţilor şi familiilor care suferă de impactul devastator al formelor severe şi critice de COVID-19. Însă blocanţii receptorilor IL-6 rămân inaccesibili pentru majoritatea oamenilor", a declarat directorul general al Organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Medicamentele sunt ambele blocante ale receptorilor IL-6. Probabilitatea ca pacienţii grav bolnavi să aibă nevoie de respiraţie artificială a scăzut cu 28%.

OMS a cerut companiilor farmaceutice să reducă preţul medicamentelor scumpe şi să le furnizeze ţărilor mai sărace care se confruntă deja cu o lipsă de vaccinuri anti-COVID. Organismul ONU a solicitat, de asemenea, acordarea de licenţe de producţie în cât mai multe ţări.

Reamintim că, în toamna anului trecut, OMS a recomandat steroizii ca tratament antiinflamator în cazul formelor severe de COVID-19 pentru a lupta împotriva răspunsului imun extrem la pacienţii cu coronavirus.

În plus de asta, marți seara, OMS avertizea că persoanele vaccinate cu ambele doze anti-COVID nu sunt încă în siguranță, și asta deoarece riscul de îmbolnăvire există în toate situațiile, și a celor vaccinați, și a celor nevaccinați, dar și a celor care au făcut boala. Motivul este legat de variantei Delta a virusului SARS-CoV-2, cunoscută și ca varianta indiană, despre care se știe că este mult mai contagioase și că se răspândește accelerat pe tot globul. 

În acest context destul de delicat, OMS recomandă, în continuare, păstrarea celor trei reguli de aur în pandemie: purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței sociale, dezinfectarea, pentru că varianta Delta, extrem de contagioasă, se răspândeşte rapid.

Recomandarea nu este doar pentru cei vaccinați sau nevaccinați anti-COVID-19, ci și pentru cei care au trecut prin boală.