MENIU

Dosarul FRAUDEI LA BAC: Închisoare cu suspendare pentru că detenţia ar fi plătită de contribuabil

<p><strong>FRAUDĂ LA BAC <br /></strong></p>

Costica Vărzaru, fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare întrucât costurile detenţiei ar ajunge să fie suportate de către contribuabili, arată Tribunalul Bucureşti în motivarea decizie, potrivit Mediafax.

Instanţa Tribunalului Bucureşti a condamnat-o, în 25 septembrie, pe Costica Vărzaru la trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, şi o sută de zile de muncă în folosul comunităţii, în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat.

"Instanţa de judecată are în vedere în stabilirea naturii şi cuantumului pedepsei ce urmează a se aplica inculpatei interesul societăţii, în condiţiile în care ca şi profesor nu s-au ridicat obiecţiuni cu privire la probitatea sa profesională, probitate care poate fi pusă în slujba societăţii, cu atât mai mult cu cât costurile aferente executării pedepsei în detenţie sunt suportate tot de către contribuabili", arată instanţa în motivarea deciziei.

Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti aminteşte, în documentul citat, şi faptul că, prin natura faptelor săvârşite, Costica Vărzaru a adus atingere "imaginii şi încrederii de care se bucură sistemul de învăţământ", prin ideea că este posibilă promovarea unor examene prin fraudă.

"Instanţa de judecată reaminteşte că inculpata a fost îndepărtată de tot ce înseamnă funcţii de conducere sau decizie cu privire la examene importante din viaţa elevilor, iar potrivit consilierului de probaţiune, reconsiderarea sistemului de valori al inculpatei din perspectiva rolului şi importanţa profesiei de cadru didactic poate avea loc prin implicarea acesteia în programe de consiliere organizate la nivel comunitar", arată instanţa în motivarea deciziei.

Odată cu Vărzaru a fost condamnată şi Elena Dumitru, secretara liceului la data faptelor, ea primind o pedeapsă de şase luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

"În ceea ce priveşte împrejurarea că atitudinea pe care inculpata a înţeles să o aibă faţă de superiorii săi pe linie profesională constituie un factor de risc, predispunând la o posibilă reiterare a comportamentului antisocial, instanţa de judecată îşi însuşeşte opinia consilierului de probaţiune prezentată în referatul de evaluare, că un astfel de risc poate fi combătut prin includerea inculpatei într-un program de schimbare cognitiv comportamentală şi de conştientizare a consecinţelor faptelor comise", a mai scris judecătorul în motivare, cu referire la Elena Dumitru.

În acelaşi document, judecătorul arată că mai mulţi martori nu au fost sinceri în momentul auderii şi au încercat să denatureze adevărul, astfel încât să o protejeze pe Vărzaru.

Decizia Tribunalului nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

În acelaşi dosar, la 23 noiembrie 2013, şefa comitetului de părinţi de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Gina Ciontoiu, a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la doi ani de închisoare cu suspendare, ea fiind obligată să se prezinte la consiliere psihologică.

În 23 august 2013, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie le-au trimis în judecată, în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat care a avut loc în sesiunea iunie-iulie 2013, pe Costica Vărzaru, Gina Ciontoiu, Elena Dumitru şi Mimioza Maria Vulcu.

Potrivit rechizitorului procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada mai-iunie 2013, Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu", cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membră a comitetului de părinţi, a pretins şi primit bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii comisiei de bacalaureat şi faţă de cadrele didactice cu atribuţii de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către respectivii candidaţi.

Procurorii au arătat, în actul de sesizare a instanţei, că sumele de bani colectate urmau să fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de către directoare, cât şi ascunse în pachete de ţigări, reviste sau ziare aflate pe catedrele din sălile de examinare.

"Imediat după deschiderea subiectelor, inculpataVărzaru Costica urma să convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvările subiectelor urma să se realizeze de către inculpata Vărzaru Costica şi alţi profesori ai unităţii şcolare, sub pretextul suplimentării filelor de «ciorne»", potrivit procurorilor.

De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că, în 25-30 iunie 2013, fosta directoare a Liceului "Bolintineanu" a făcut demersuri pentru desemnarea unor membri şi a unor supraveghetori asupra cărora să-şi poată folosi influenţa pentru fraudarea examenului.

În 1 iulie 2013, cu ocazia desfăşurării probei scrise la limba şi literatura română, Mimoza Vulcu, în calitate de vicepreşedintă a Comisiei de bacalaureat, şi secretara liceului, Elena Dumitru, a cărei prezenţă era interzisă în timpul examenului, au xeroxat în mai multe exemplare răspunsurile corecte de la această probă, care urmau să fie date mai multor elevi din mai multe săli de examen, inclusiv celor ce erau menţionaţi pe o filă A4 găsită în geanta sa, au mai arătat procurorii.

"Inculpata Vulcu Mimoza Maria a fost găsită cu înscrisurile xeroxate, anterior menţionate, în timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, înainte de a intra în sălile de examen", au scris procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au făcut, în 1 iulie 2013, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi atunci la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Ulterior, începând din 5 iulie 2013, zeci de elevi de la Liceul "Bolintineanu" au fost audiaţi, la sediul Poliţiei Capitalei, în dosarul fraudelor de la examenul de bacalaureat, majoritatea lor afirmând că s-ar fi strâns, în liceu, sume de bani, fără a da însă detalii concrete sau elemente certe privind destinaţia banilor.