MENIU

Dosarul cu șină devine istorie! Instituțiile publice NU mai pot cere copii după documente emise tot de stat din 1 ianuarie 2022

Dosarul cu șină devine istorie din 1 ianuarie 2022

O nouă încercare de a scăpa de dosarul cu șină! Este posibil ca, de la începutul anului viitor, românii să nu mai fie nevoiți să meargă cu dosare cu șină pline de copii la instituțiile publice. Proiectul legislativ care prevede acest lucru și, în plus, impune o minimă digitalizare a fost adoptat miercuri de Parlament și merge spre promulgare. 

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care nu li se mai permite instituţiilor publice să solicite copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către entităţi ale statului. Proiectul a fost adoptat de Senat la sfârșitul celei de-a doua sesiuni parlamentare, pe 30 iunie 2021.

Este vorba de Proiectul de Lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Proiectul a fost inițiat de un deputat PNL - George Tuță.

„Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale", potrivit proiectului de lege, ce poate fi consultat AICI.

În același timp, instituțiile vor putea cere respectivele documente, în format electronic, de la instituțiile ce le-au emis, cu acordul beneficiarului.

„Potrivit legii, instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale solicită entităților care au emis documentele respective în format electronic copii sau extrase de pe acestea în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public”, se prevede în al doilea articol al proiectului. 

Legea urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.