MENIU

Dosarul CNAS: Fostul consilier SRI Sergiu Ciobanu se lăuda cu intervenţii la Dan Nica

Sergiu Ciobanu, fostul consilier al lui George Maior la SRI se lăuda, potrivit referatului procurorilor, cu relaţiile pe care le avea, într-o interceptare făcând referire la o intervenţie la Dan Nica, pe când acesta era ministru al Afacerilor Interne. Ciobanu e arestat preventiv.


Procurorii redau, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, o discuţie cu denunţătorul, din data de 14 iulie, în care îşi expunea relaţiile.

"S-a lăudat cu relaţiile sale şi cu capacitatea de a influenţa numirile în funcţii publice, sens în care 1-a menţionat pe fostul preşedinte al CA.S.M.B.:", se arată în referatul DNA.

În document este prezentată o altă interceptare dintre cei doi, în care Sergiu Ciobanu îi povestea denunţătoarei cum a decurs o întâlnire cu o persoană apropiată acestuia, prin intermediul căreia ar fi avut influenţa asupra unui funcţionar public, explică DNA.

"Eu m-am întâlnit ieri cu el, când am venit la capelă şi a prezentat ce a trebuit să prezinte acolo şi... şi am ieşit în faţă că nu mai avea loc...", "Şi m-am dus, era cu ăştia de la... cu doctorul GOLEANU de la... nu ştiu ce... şi l-am tras de-o parte şi mi-a zis: «Vedeţi, cu...! Bă, SERGIU, cu verişoara este în regulă, am rezolvat, dar era altă speţă şi...»". In contextul în care interlocutoarea şi-a exprimat neîncrederea în promisiunile transmise, inculpatul a insistat: „Pai, da' eu... omu' dacă mi-a zis că-i rezolvată? Unde, bă, de faţă cu toată lumea, acolo, de faţă cu şefu'. Păi, îşi perniţe el să facă chestiile astea? E nebun la cap?", ,Nu-şipermite, stai liniştită că nu-şi permite! E şi ăsta în ţară... Nu-şi permite, îţi spun eu!", „Păi, el a venit, mă, la mine să-mi spună, nu eu m-am dus la el, să-l caut"„Tu crezi că... ce, acolo, chestia aia... Eu am ieşit să-l aştept pe ADRIAN NĂSTASE, să ... [neinteligibil] ...şi el era în partea dreaptă şi m-a chemat şi mi-a zis la ureche", ION Alina-Andreea: "Dacă el gândeşte că domnu' MAIOR, fiind ambasador, n-are nicio treabă?", CIOBANU Nicolae-Sergiu: „Păi, ce dracu... dracu l-a făcut pe ăsta mare? Dracu' l-a făcut? Cine l-a făcut?", ION Alina-Andreea: ,Nu mai e, la revedere! Ce, în P.S.D., la ăştia le mai pasă de NĂSTASE? Hai să fim serioşi!", CIOBANU Nicolae-Sergiu: „Tu calmează-te! Dacă eu ţi-am... şi-am promis că situaţia ta va fi rezolvată cât se poate de... Nu ştiu! Eu am avut... Cum să te cheme unu' la înmormântare, la mort, aşa, şi să te ia la ureche şi să-ţi spună: «Am rezolvat problema verişoarei tale, SERGIU. Era altă speţă» ", scrie în referat.

Sergiu Ciobanu îşi expunea şi relaţiile din domeniul medical, dar şi o posibilă influenţă la Academia Naţională de Informaţii.

"Pai, da' în sănătate nu... există un domeniu unde să nu cunosc sau să nu mă mişc, pentru că, de atâţia ani de zile am avut tot felul de contacte cu... Chiar vorbeam cu ăsta, cu... nu ştiu dacă-l ştiţi pe MATEI VICTOR. El e un constructor de spitale", "Şi pe VICTOR l-am dus profesor la Academia Naţională de Informaţii", "S.R.I.-ul are şi el o academie. Şi l-am dus profesor acolo. El preda şi la sociologie, «Managementul crizelor»", l-am dus acolo, şi-a creat o bază, şi-a creat o... anumite situaţii, nu ştiu ce, nu ştiu cum, ca anul trecut să participe la o licitaţie... pentru un hotel al S.R.I.-ului, care erau... e o lucrare de vreo 5 milioane de euro. Deci, pentru orice constructor, 5 milioane de euro sunt nişte bani", se precizează în documente.

Sergiu Ciobanu a fost arestat preventiv vineri, alături de alte 13 persoane, fiind acuzat de trafic de influenţă. Potrivit DNA, bugetul CASMB ar fi fost păgubit cu aproximativ 3 milioane euro, în intervalul ianuarie 2016-august 2017, prin decontarea ilegală a unor servicii fictive de îngrijire medicală la domiciliu, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals.

 

Mai multe articole despre:
DNA procurori CNAS referat decontări fictive