MENIU

Dosar PENAL pentru legumicultorii din Buzău și Ilfov, după acțiunea Corpului de Control trimis de Daea - Cazul tratării cu PESTICIDE a roșiilor

Dosar penal pentru mai multe infracţiuni în cazul legumicultorilor din Buzău și Ilfov, suspectați de tratarea cu pesticide a tomatelor pentru a le forța coacerea. Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a făcut mai multe verificări în regiune.

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Buzău a facut demersuri pe langa Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzau în vederea comunicării de date şi informaţii privind persoanele bănuite că au introdus pe piaţă substanţe şi produse de protecţie a plantelor din categoria celor interzise sau neomologate în România, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în spaţii protejate tip solar.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele a comunicat că efectuează cercetări pentru trafic de substanţe sau produse interzise  asupra a trei persoane din Glodeanu Sărat şi a unei persoane din judeţul Ilfov.   

”Parchetul de pe lângă Judecatoria Pogoanele efectuează cercetări pentru trafic de substanţe sau produse interzise, livrarea şi utilizarea de îngrăşăminte chimice în mod neautorizat şi neluarea măsurilor de eliminare a substanţelor toxice al căror termen de valabilitate a expirat iar fata de persoana din Ilfov se efectuează cercetări şi sub aspectul infracţiunii de contrabanda calificată”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, Cosmin Niţă.

Potrivit Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Buzău, se desfășoară controale în bazinul legumicol Glodeanu Sărat, cu aportul reprezentanţilor Corpului de Control al Ministerului Agriculturii, Autorităţii Naţionale Fitosanitare, Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Buzău şi autorităţilor publice locale.

Corpul de Control al ministrului Agriculturii a ajuns, joi dimineață, la Glodeanu Sărat , județul Buzău, pentru a face verificări suplimentare după apariția suspiciunilor că unii legumicultori ar trata excesiv plantele pentru a le forța creșterea. Sunt luate probe din sere și solarii, din legumele pe care fermierii le au pregătite pentru vânzare.

Verificările vin după ce doi cultivatori din regiune ar fi fost prinși în timp ce cumpărau pesticide interzise de la un bărbat.  Suspiciunea este că substanțele urmau să fie folosite pentru a forța creșterea legumelor. 

Zeci de probe au fost prelevate de la începutul săptămânii și vor fi trimise la laboratoare specializate ale Autorității Fitosanitare. Au fost vizate mai multe loturi de tomate, în vederea depistării prin analize specifice a nivelului reziduurilor de pesticide în scopul garantării siguranţei alimentare a consumatorului.

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Buzău a anunțat că, până joi, au fost prelevate 9 probe de roşii, neconstatându-se depăşiri ale reziduurilor de pesticide peste limita maximă admisă.

Trei bărbaţi din Ilfov şi Buzău sunt cercetaţi  într-un dosar care vizează utilizarea sau revânzarea de substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în solarii. În urma unor percheziţii şi a unui flagrant, la începutul lunii mai, au fost ridicate peste 200 de kilograme şi peste 350 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, unele expirate.