MENIU

Dosar penal după decesul nepoatei lui Prunariu. Medicul de pe Ambulanţă a pus diagnostic greşit

<p>Se &icirc;nt&acirc;mplă &icirc;ntr-un spital din Rom&acirc;nia. Demisie &icirc;n bloc. Unitatea s-ar putea &icirc;nchide</p>

Parchetul Capitalei investighează cauzele care au produs decesul nepoatei lui Dumitru Prunariu.

Parchetul Capitalei a deschis un dosar penal după decesul nepoatei cosmonautului Dumitru Prunariu.

Parchetul investighează cauzele care au dus la moartea fetiţei de doar 11 ani. Asta după ce tatăl copilei şi Spitalul Colentina au făcut sesizări în acest caz.

Fata a decedat duminică, la Spitalul "Matei Balş", din Capitală.

Fetița fusese într-o tabără, pe Dunăre, și apoi câteva zile la mare, cu familia, unde au fost cazaţi la un hotel de lux din Mamaia.

Fetiţei de 11 ani i s-a făcut rău în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce a revenit dintr-o tabără din Deltă.

La ora 4 şi 37 de minute părinţii au sunat la 112 şi aproximativ 20 de minute mai târziu, echipajul de pe o ambulanţă privată a venit să o consulte. După ce a diagnosticat-o cu faringo-amigdalită şi enterocolită, medicul i-a prescris o reţetă cu antibiotice.

La câteva minute, copilei i-au apărut pete roşii pe abdomen, care ulterior şi-au schimbat culoarea în violet.

La 7 şi 40 de minute, părinţii au transportat-o pe Arina, la Institutul Matei Balş, la recomandarea medicului de familie. Acolo, fetiţa a fost diagnosticată cu meningită fulminantă. Două ore mai târziu, medicii de la Matei Balş au solicitat o ambulanţă pentru a o transporta pe copilă la Spitalul Grigore Alexandrescu. Numai că între timp, inima fetiţei a încetat să mai bată. Managerul de la Matei Balş spune că doctorul de pe ambulanţă nu avea ce să facă.

"Medicii care au venit iniţial nu aveau cum să vadă acest diagnostic pentru că nu existau elemente. Aceste forme de manifestare evoluează în decurs de minute sau ore, practic nu se putea face nimic", a afirmat Adrian Streinu Cercel, managerul Institului "Matei Balş".

Procurorii de la Parchetul Capitalei au fost anunţaţi despre deces de Spitalul Colentina, unde a fost mutat trupul neînsufleţit şi au deschis un dosar penal. Autopsia s-a făcut la Institutul de Medicină Legală, iar în urma acesteia se va stabili şi dacă a fost vorba despre o culpă medicală. În paralel, se desfăşoară o anchetă şi la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti, din dispoziţia Ministerului Sănătăţii.

Pentru că Arina Prunariu s-a îmbolnăvit după ce a fost într-o tabără, la Matei Balş au ajuns pentru investigaţii o sută de copii. Medicii au constatat că unul dintre ei este purtător al bacteriei.

"Este vorba de un copil colonizat cu această bacterie, motiv pentru care a primit profilaxie în aşa fel încât bacteria să fie distrusă şi să nu aibă niciun fel de risc . Meningita se transmite pe calea aerului, de la un purtător la o persoană cu imunitatea scăzută. În prezent, nu există un vaccin care să protejeze populaţia de un astfel de tip de meningită din cauza căruia a murit Arina Prunariu", a explicat Adrian Streinu Cercel.

Simtomalogia relatată de medic era a unui enterocolite oboşnuit

Alice Grasu, managerul al Ambulanţei Bucureşte, a explicat la Realitatea TV că ambulanţa privată a ajuns la ora 5 dimineaţa la copil şi că diagnosticul enterocolită acută. Pe ambulanţă era un medic de familie şi un ambulaţier. "Medicul a spus familiei că dacă în urma tratamentului starea copilului nu se ameliorează să apeleze la un medic specialist", a afirmat Alice Grasu, adăugând că toată simtomalogia relatată de medic era a unui enterocolite oboşnuite.

"Majoritatea acestor afecţiuni primesc tratament la domiciliul. La fel se întâmpla şi facă mediul de familie ar fi văzut copilul la cabinet", a mai precizat managerul Ambulanţie Bucureşti.

Conform acesteia, fiind vorba de o afecţiune agresivă cu o evoluţie fulminanta, starea s-a modificat de la o etapă la alta, astfel că la final am asistat la acest deznodămâne nefericit.

"Acesta este un caz izolat. Nu trebuie să generalizăm. Din nerefericere, rar se întâmplă cum s-a întâmplat acum", a încheiat Alice Grasu.