MENIU

DOSAR HISTORIA. Cum a documentat Eva Braun viaţa privată a lui Adolf Hitler

<p>Adolf Hitler</p>

Eva Braun a fost cel mai intim cronicar al regimului nazist, care a reuşit să surprindă viaţa privată a lui Hitler cu ajutorul camerei de filmat. Înregistrările, însă, au fost multă vreme un mister: nu se ştia dacă există sau nu. Iar ele au fost scoase la lumină doar datorită obsesiei artistului german Lutz Becker pentru Adolf Hitler.

Lutz Becker s-a născut în Berlin în anul 1941. Copilăria lui a fost atât de marcată de raidurile aeriene, că şi acum, la 70 de ani, încă îşi mai aduce aminte de îndemnul de la radio „Achtung! Achtung!“ (Atenţie!), să fugă din calea bombelor. „Când se producea explozia, schimbarea din presiunea aerului era enormă: oamenii începeau să sângereze din ochi, nas sau din urechi“, îşi aminteşte el.

De atunci, Becker se gândeşte la Hitler şi la ce-a făcut Führerul poporului german. „Am crescut într-o lume a minciunilor“, a spus el pentru The Guardian. În anii '50 şi-a descoperit pasiunea pentru film şi tot în acea perioadă au început să iasă la iveală adevăruri teribile despre unul dintre cele mai malefice regimuri din istorie.

Descoperirea

În timp ce făcea cercetări pentru teza sa, Lutz Becker a descoperit o poză în care Eva Braun, iubita lui Hitler, care i-a devenit soţie în ultimele momente ale vieţii, ţinea o cameră de filmat Siemens. Din moment ce exista o cameră de filmat, existau şi nişte filme, a presupus Becker. Nimeni nu reuşise să confirme locul unde ar putea fi ascunse aceste filme, sau măcar existenţa lor.

Cercetările lui Becker au fost cele care au schimbat percepţia lumii despre Führer şi despre soţia sa ariană (Braun s-a căsătorit cu Hitler cu o zi înainte să se sinucidă) care a murit împreună cu el în buncăr.

Despre Eva Braun

Chiar şi acum, la peste 80 de ani de când Hitler a devenit cancelarul Germaniei, Eva Braun stârneşte o fascinaţie ciudată, comentează „The Guardian“. Femeia care ştia secretul personalităţii lui Hitler avea doar 17 ani când l-a cunoscut pe Führer. Această întâlnire a fost aranjată de fotograful personal al lui Hitler, Heinrich Hoffman, pentru care Eva Braun lucra ca asistentă.

Hoffman, care avea un studio în Munchen, era instrumentul prin care s-a construit imaginea lui Hitler. El s-a asigurat că Hitler este văzut ca un om hotărât, sfidător şi eroic, un om de fier. Atunci când amanta lui Hitler, Geli Raubal, s-a sinucis, pe 18 septembrie 1931, în apartamentul pe care îl împărţeau amândoi, a existat o nevoie urgentă de a înăbuşi un potenţial scandal şi de a-i oferi vieţii private a Führerului o notă de normalitate. Aici a intervenit fotograful Hoffman. Eva Braun semăna cu Raubal, iar Hitler şi-a găsit liniştea în compania ei. Până la sfârşitul anului 1932 ei deveniseră amanţi.

Braun a continuat să-i fie asistentă lui Hoffman, ceea ce-i oferea posibilitatea să facă parte din anturajul lui Hitler. Dar relaţia cu el a fost complicată. Ea a încercat să se sinucidă de două ori, în august 1932 şi în mai 1935. Sentimentele lui Hitler faţă de ea erau amestecate: el voia să fie văzut ca un erou cast (în ideologia nazistă bărbaţii erau lideri şi eroi, iar femeile casnice), aşa că cei doi nu s-au afişat niciodată în public în calitate de cuplu. Poporul german nu a aflat despre relaţia lor decât după încheierea războiului.

Conform memoriilor lui Albert Speer, arhitectul oficial al regimului nazist, Braun nu a dormit niciodată în aceeaşi cameră cu Hitler.

Continuarea pe Historia.ro