MENIU

Dorința de autonomie a UE supără NATO. Jens Stoltenberg: ”Blocul comunitar nu poate apăra Europa singur”

Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO și-a exprimat din nou neîncrederea față de dorința UE de a fi autonomă, apreciind joi că blocul comunitar nu este în măsură să apere singur Europa. Mai mult, Jens Stoltenberg a subliniat că acest lucru ar slăbi Alianța. 

”Susțin eforturile UE pentru cheltuielile de apărare, pentru a se dota cu noi capacități militare și pentru a remedia fragmentarea industriei europene de apărare, deoarece toate acestea vor fi bune pentru securitatea europeană și pentru securitatea transatlantică. Salutăm toate aceste eforturi, atât timp cât ele completează NATO. Dar UE nu poate apăra Europa”, a declarat Stoltenberg într-un interviu acordat AFP. 

Oficialul NATO nu este convins de asigurările primite la sfârșitul lunii martie de europeni în ceea ce privește nevoia de întărire a autonomiei de acțiune, pentru a fi un partener puternic și credibil pentru NATO și pentru SUA.

Amintind că membrii UE nu furnizează decât 20% din cheltuielile de apărare ale NATO, secretarul general al Alianței a amintit că apărarea ține și de poziția geografică. 
”Dar nu este doar o chestiune de bani. Este de asemenea și o chestiune de geografie. Islanda și Norvegia sunt porți de acces spre Arctica. Turcia, la sud, are granițe cu Siria și Irakul. Iar la vest, Statele Unite, Canada și Regatul Unit leagă cele două țărmuri ale Atlanticului”, a explicat el.

Jens Stoltenberg a spus de mai multe ori că dorința de autonomie manifestată de statele membre ale UE amenință NATO.
”Orice tentativă de a slăbi legătura, de a diviza Europa și America de Nord nu va face decât să slăbească NATO și va diviza Europa. Nu cred că o țară sau un continent poate gestiona de una singură provocările de securitate cu care ne confruntăm astăzi”, a mai spus oficialul NATO. 

Într-o declarație anterioară, în fața Collège de l'Europe, Stoltenberg a mai amintit europenilor despre voința Rusiei de a modifica granițele prin forță și a cerut întărirea cooperării între UE și Alianță.
”Europa singură” sau ”America singură” nu sunt soluția în fața numeroaselor amenințări pe care le reprezintă comportamentul agresiv al Rusiei, a terorismului sau a ascensiunii Chinei. ”Ele trebuie să fie împreună”, a mai spus oficialul NATO. 

Mai multe articole despre:
nato jens stoltenberg autonomia ue