MENIU

Dorin Iacob, radiografia problemelor din închisori: „Statul român are un cancer în sistemul penitenciar”

Analistul politic Dorin Iacob a comentat, vineri seara seara, la Realitatea PLUS, problemele din închisorile din România. Un raport șocant arată că penitenciarele sunt sufocate de deținuți, iar Ministerul Justiției ridică din umeri.

„Ne întrebăm de ce nu suntem lăsați în spațiul Schengen, de ce sunt scumpe creditele pe care le luăm. Ne întrebăm de ce nu vin investitori străini, unii vin, unii nu vin. Aceste lucruri, faptul că tu ești o țară care se dovedește necivilizată într-o parte a sistemului, astea te depunctează ca stat din toate punctele de vedere. Eu iau apărarea României, să devină stat civilizat și în legătură cu hoții, și în legătură cu sistemul penitenciar.

Au existat proiecte să se facă spitale penitenciare în parteneriat public privat. Peste tot în lume există așa ceva, unde se creează condiții de detenție, dar și de spitalizare foarte bune. oamenii din sistemul penitenciar au sesizat până la conducerea de vârf toate lucrurile astea. Am impresia că politicienii nu se prea ating de penitenciare, ca la noi, de frică că înjură unii. Sistemul penitenciar dintr-o țară din UE este auditată a ual. Anual, rapoartele ies prost și foarte prost. ori, atunci, este logic că în instanțe din altă parte au acces la acest audit, știu prea bine acest lucru și avocatul părții care e acolo joacă a ceastă carte, pentru că, într-adevăr, statul român are un cancer în sistemul penitenciar”, a precizat Dorin Iacob, în emisiunea ”Culisele Statului Paralel”.

Penitenciarele din România se află în subordinea Ministerului Justiției. Ministrul Cătălin Predoiu a spus că problemele sistemului de detenție pot fi rezolvate doar cu o finanțare adecvată. Iar deși Administrația Națională a Penitenciarelor are de 2 ani o finanțare europeană de peste 177 de milioane de euro pentru a amenaja două închisori noi, până acum nu s-a pus nicio cărămidă. Reprezentanții ANP dau vina procedurile administrative greoaie.

Lipsa de inițiativă a Ministerului Justiției îi avantajează pe infractorii periculoși, condamnați înainte de 2019, care în baza recursului compensatoriu impus din 2017 pot ieși mai repede de după gratii. Iar pe lângă asta, pot obține și bani de la stat. Între 3.000 și 10.000 de euro au fost sumele compensatorii acordate de CEDO pentru deținuții care reclamau condițiile inumane în închisoare. Între 2011 și 2017, România a achitat anual despăgubiri în medie de 5 milioane de euro, pentru peste 500 de condamnați.