MENIU

Doliu uriaș în fotbal - A murit un antrenor de legendă care a intrat în istoria echipei naționale a României

Doliu

Fostul antrenor al naționalei Croației, Miroslav Blazevic, a murit cu două zile înainte să împlinească 88 de ani, după o lungă suferință. 

Născut în Bosnia-Herțegovina, a jucat la Dinamo Zagreb, Lokomotiv Zagreb, FK Sarajevo, HNK Rijeka și echipele elvețiene FC Sion și FC Moutier de-a lungul unei cariere de 12 ani, scrie realitateasportiva.net.

Dar renumele și l-a făcut ca tehnician. El a condus Croația în sferturile CE din 1996, dar a dat lovitura doi ani mai târziu, când a ocupat locul 3 la CM.

La respectiva competiție, organizată în Franța, Croația a terminat pe locul 2 în Grupa H, cu 6p, după Argentina (9p). a învins Jamaica cu 3-1, Japonia cu 1-0 și a cedat în fața sud-americanilor cu 0-1.

În optimi a dat peste România, de care a trecut cu 1-0, golul fiind marcat din penalty, de celebrul Davor Suker, în minutul 45. În sferturi, naționala antrenată de Blazevici a distrus Germania, administrându-i un sec 3-0, datorită reușitelor lui Jarni (45), Vlaovic (80) și Suker (85).

Visul frumos s-a oprit în semifinale. Suker a deschis scorul în minutul 46, dar Franța a întors rezultatelor, grație dublei lui Thuram (47, 69). În finala mică, Croația a învins Olanda cu 2-1 (Prosinecki 13, Suker 35 / Zenden 21)

Miroslav Blazevic este regretat de toți fanii croați
Blazevic a fost antrenor timp de 47 de ani, din 1968 până în 2015. Fanii fotbalului croat i-au spus „trener svih trenera”, ceea ce s-ar traduce prin „antrenorul tuturor antrenorilor”.

S-a bucurat de succes și la Grasshopper Zurich, echipă alături de care a câștigat titlul, dar le-a mai pregătit și pe Nantes (Franța) sau PAOK (Grecia).

Fanii croați și-au exprimat sentimentele la aflarea veștii decesului lui Blazevic. Unul dintre ei a spus „Adio unei legende”.

Un altul a scris pe Twitter: „Antrenorul tuturor antrenorilor, Miroslav ‘Ciro’ Blazevic, a murit la vârsta de 87 de ani. Personaj imens, antrenor grozav și un maestru în a pune lucrurile în mișcare”.

„Miroslav Ciro Blazevic, legendarul antrenor croat, a murit, cu două zile înainte de a împlini 88 de ani, după o lungă luptă cu cancerul.

Pentru mine și generația mea, el este și va fi simbolul unui antrenor de fotbal. Cea mai mare realizare a lui a fost câștigarea primei noastre medalii la Cupa Mondială. RIP Ciro”, a adăugat altul.

Mai multe articole despre:
doliu fotbal sport antrenor croatia