MENIU

Doliu în Parlamentul European: A încetat din viață liderul ALDE, Hans van Baalen

Hans van Baalen, președinte ALDE

Eurodeputatul olandez Hans van Baalen, preşedintele partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), a încetat din viață la vârsta de 60 de ani. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al ALDE, Hans van Baalen a decedat într-un spital din Rotterdam, după o scurtă maladie.

"Suntem extrem de întristați să v[ informăm despre decesul președintelui partidului ALDE, Hans van Baalen. Un liberal dedicat, contribuția sa la partidul nostru a fost imensă. Gândurile noastre sunt alături de cei dragi în acest moment dificil", este mesajul postat de Jacob Moroza Rasmussen pe contul de Facebook al fostului lider al ALDE.

Van Baalen era membru în Parlamentul European de 10 ani şi preşedinte al ALDE din 2015. În perioada 2009-2014, acesta a deținut şi funcția de preşedinte al Liberal International, federaţia care îi reuneşte pe liberalii din toată lumea.

"Lucram împreună din 1993. Hans a jucat un rol decisiv în creşterea enormă a grupului liberal în Parlamentul European. Am preţuit prietenia noastră", a scris Rutte pe Twitter. "Profund întristat să aflu despre decesul lui Hans van Baalen. O zi tristă pentru partidul ALDE pe care îl conducea cu angajament şi devotament", a transmis Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

La rândul său, Dacian Cioloş, preşedintele grupului Renew Europe (centrişti şi liberali) din PE, s-a declarat pe Twitter "şocat de decesul tragic" al lui Van Baalen.

"Hans conducea mişcarea liberală \"în Europa şi \"va lipsi întregii familii liberale", a afirmat Cioloş.