MENIU

Doliu în lumea științifică - Laureatul premiului Nobel pentru Chimie, Ei-ichi Negishi, a murit

Doliu în lumea științifică

Laureatul premiului Nobel pentru Chimie Ei-ichi Negishi a decedat la 85 de ani. Anunțul a fost făcut de Universitatea Purdue unde preda. 

Negishi a murit duminică, la Indianapolis, iar familia sa va repatria corpul în Japonia anul viitor, a precizat sursa citată. 

”Lumea a pierdut un om mare şi fermecător, pe cineva care a făcut o diferenţă în viaţa oamenilor atât ca om de ştiinţă, cât şi ca fiinţă", a spus preşedintele Purdue, Mitch Daniels. ”Suntem întristaţi de decesul său dar recunoscători pentru descoperirile sale care au schimbat lumea”, a adăugat el.

Născut în 1935, la Changchun, un oraş japonez pe atunci, dar chinez astăzi, Negishi a crescut în Japonia unde şi-a terminat studiile, înainte de a se angaja la o întreprindere de produse chimice şi farmaceutice, Teijin. A ajuns în SUA în 1960 pentru a studia la Universitatea din Philadelphia, obținând doctoratul în 1963. În 1979, a fost numit profesor la Universitatea Purdue (Indiana) unde a devenit profesor emerit.

În 2010, Ei-ichi Negishi, împreună cu compatriotul său Akira Suzuki şi americanul Richard Heck, au primit premiul Nobel pentru Chimie. Cei trei au fost recompensați pentru că au creat unele dintre cele mai sofisticate unelte ale chimiei, deschizând calea către tratamente pentru cancer şi pentru produse electronice şi plastice revoluţionare.

Descoperirile lor permit sutelor de oameni de ştiinţă să sintetizeze numeroase substanţe prezente în natură, de la mările Italiei până la oceanele filipineze şi la jungla indoneziană Borneo, potrivit Comitetului Nobel, potrivit hotnews.