MENIU

DOLIU în cultură. A murit unul dintre cei mai mari istorici români

Doliu

Doliul în cultura romănească. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a anunțat dispariția reputatului profesor  Ion Toderașcu, unul dintre cei mai mari istorici români. Profesor de Istorie medievală şi Istorie a Bizanţului, Toderașcu a călăuzit pe căile cunoașterii aproape 50 de generații studenți.

Facultatea de Istorie anunță cu adâncă durere plecarea la cele veșnice a Profesorului Ion Toderașcu, (...) Doctor în Istorie la Universitatea din Iaşi (1976) cu teza Contribuții la istoria tehnicii navale românești până la jumătatea secolului al XIX -lea (coordonator C. Cihodaru), Ion Toderașcu a fost bursier și a desfășurat stagii de cercetare la  Universitățile din Gand, Poitiers, Reims, Bruxelles, Bologna și Groningen.

Profesorul Toderașcu a fost prorector al Universității din Iași (1992-2000), redactor responsabil (1991-1992) la „Analele Științifice ale Universității Al.I. Cuza-Iași. Istorie” Medievist cu preocupări de istorie românească și bizantină, s-a remarcat prin erudiție, talent oratoric și excelente abilități pedagogice, devenind un model etic și intelectual pentru generațiile de studenți pe care le-a pregătit. A debutat cu studii de istorie socială, având în prim-plan tehnica construcțiilor navale și a navigației, precum și implicațiile lor sociale și economice.

Tema de cercetare care l-a consacrat este unitatea românească medievală, pe care a analizat-o din perspectiva determinismului geografic și economic, a mișcărilor demografice, de asemenea din perspectivă socio-culturală și politică, temă abordată cu responsabilitate și onestitate, în acest sens fiind remarcabilă lipsa de concesii ideologice făcute naționalism-comunismului.

Lucrările sale rămân repere importante pentru înțelegerea evoluției istorice de la pluristatalitatea medievală la statul modern român, sintetizând elementele particulare ce conferă unității românești dimensiunile sale reale.

O altă preocupare istoriografică importantă vizează restituirea studiilor lui Gheorghe Brătianu, prefațate și adnotate într-o manieră admirabilă și văzute ca un gest de reparație morală față de marele istoric ce a plătit cu viața prețul demnității. Un loc important în în bibliografia lui este ocupat de studiile dedicate istoriei Universității din Iași, instituția pe care a slujit-o cu devotament și dăruire vreme de mai bine de jumătate de veac. Dumnezeu să-l odihnească!”