MENIU

Doliu în cinematografie: a murit unul dintre cei mai populari actori francezi

Actorul Jean Rochefort, unul dintre actorii cei mai populari ai cinema-ului francez, a murit în noaptea de duminică spre luni la vârsta de 87 de ani, a anunțat luni fiica sa Clémence, relatează AFP.

Actorul Jean Rochefort, care a fost spitalizat în luna august, a murit într-un spital parizian.

De-a lungul carierei sale Rochefort a revenit destul de sporadic la teatru, atât ca actor cat și ca regizor. Filmele la care s-a concentrat i-au adus in urmatorii 50 ani o audienta favorabila el devenind un preferat in filme de aventuri, în special cele ce l-au avut ca regizor pe Philippe de Broca, incluzand Cartouche (1962), Les tribulations d'un chinois en Chine (1965) si Le diable par la queue (1969), scrie Cinemagia

Prin '70, reputatia lui Rochefort star de comedie și de comedii negre a fost ferm stabilita, culminând cu rolurile sale din clasicul Le Grand blond avec une chaussure noire (1972), Conspiratia (1972), Le Fantome de la Liberté (1974), Brutti sporchi e cattivi (1976) și Un éléphant ça trompe énormément (1976).

A câștigat premiul Cesar (echivalentul francez al "Oscar"), pentru cel mai bun actor secundar în L'horloger de Saint-Paul (1974). Deși a activat si pe plan internațional în ultimii ani, a castigat mai mult pentru munca sa în filme franceze, în special cele in regia lui Patrice Leconte: Tandem (1987), Le mari de la coiffeuse (1990) și nominalizatul la Oscar Ridicule (1996).

A fost membru al juriului La Festivalul de la Cannes in 2003. Rochefort era tatăl a cinci copii.

Mai multe articole despre:
doliu jean rochefort jean rochefort a murit