MENIU

DOLIU imens la Casa Albă: A murit Rosalynn Carter, fostă primă doamnă a SUA

DOLIU imens la Casa Albă: A murit Rosalynn Carter, fostă primă doamnă a SUA

Fosta primă doamnă a Statelor Unite Rosalynn Carter, pe care președintele Jimmy Carter a numit-o „o prelungire a mea” datorită rolului său proeminent în administrația sa, chiar dacă a promovat neobosit cauza sănătății mintale, a murit duminică la vârsta de 96 de ani, a anunțat Centrul Carter. Rosalynn Carter a murit liniștită, cu familia sa alături, se arată într-un comunicat citat de Reuters. În mai 2023, familia Carter declarase că aceasta suferea de demență, dar continua să trăiască fericită în casa cuplului din Plains, Georgia.

Jimmy și Rosalynn Carter au fost cel mai longeviv cuplu prezidențial căsătorit, după ce s-au căsătorit în 1946, când el avea 21 de ani, iar ea 18 ani. După ce mandatul său solo s-a încheiat în 1981, el s-a bucurat, de asemenea, de mai mulți ani de după Casa Albă decât orice alt președinte dinaintea lui, iar ea a jucat un rol esențial în acești ani, inclusiv ca parte a Centrului Carter, organizație non-profit, și a organizației caritabile Habitat for Humanity.

„Cel mai bun lucru pe care l-am făcut vreodată a fost să mă căsătoresc cu Rosalynn”, a declarat Carter pentru canalul de televiziune prin cablu C-SPAN în 2015. „Acesta este apogeul vieții mele”. Înainte de a veni la Washington, în 1977, era văzută ca fiind modestă și liniștită, dar s-a transformat într-un orator elocvent, militantă și activistă.

Pasiunea ei permanentă, care a depășit cu mult anii petrecuți la Casa Albă, a fost pentru bolnavii cu afecțiuni mintale, nu din cauza unei legături personale, ci din cauza unui sentiment puternic că este nevoie de susținere.

La Washington, soții Carter erau o echipă, președintele numind-o „o prelungire a mea” și „cel mai apropiat consilier al meu”. Era adesea invitată să participe ca observator la ședințele de cabinet și la discuțiile de strategie politică. Într-un interviu acordat în 1978 editorilor de reviste, Carter a declarat că a împărtășit aproape totul cu soția sa, cu excepția materialelor strict secrete. „Cred că ea înțelege conștiința poporului american și atitudinile sale poate mai bine decât mine”, a spus el. Prima doamnă a fost trimisă, de asemenea, în misiuni oficiale importante în America Latină și a făcut parte din campania nereușită pentru ratificarea Amendamentului privind egalitatea drepturilor la Constituția SUA, pentru a asigura tratamentul egal al femeilor în fața legii Criza ostaticilor iranieni - în care diplomați americani și alte persoane au fost ținute captive la Teheran după revoluția islamică - a avut loc când Carter încerca să fie reales. Criza a contribuit la prăbușirea președinției sale, deoarece s-a abținut din campanie în timp ce încerca să rezolve situația.

Mai multe articole despre:
doliu casa alba