MENIU

Doi turişti pe ski jet, împuşcaţi mortal de Garda de Coastă algeriană, după ce au ajuns din greșeală în apele sale

Ski jet/ Imagine cu notă sugestivă

Doi turiși pe ski jet au fost împușcați mortal de Garda de Coastă algeriană. Din primele informații, cei doi turişti făceau parte dintr-un grup de patru persoane care îşi petreceau vacanţa în Maroc şi au ajuns din greșeașă în apele algeriene cu ski jet-urile.

Turiștii făceau parte dintr-un grup de patru persoane de naţionalitate francezo-marocană, care au pornit cu jet ski-urile din staţiunea Saidia din Maroc, relatează BBC preluat de News.ro.

Un alt treilea membru al grupului a fost arestat de Garda de Coastă care patrulează graniţa dintre cele două state, aflată în apropiere.

Împuşcarea a provocat furie în Maroc, după ce un pescar a publicat imagini video cu un trup neînsufleţit plutind în mare.

O singură persoană din grupul celor patru turiști a reuşit să ajungă înapoi în Maroc, iar o alta a fost arestată în Algeria. Turistul care a ajuns înapoi în Maroc este fratele uneia dintre cele două persoane împușcate mortal, relatează agenţia de ştiri AFP, citând presa marocană.

”Ne-am rătăcit, dar am continuat să mergem până am ajuns în Algeria. Ştiam că suntem în Algeria pentru că o barcă gonflabilă neagră, algeriană, a venit spre noi” şi cei aflaţi la bord ”au tras asupra noastră”, a spus bărbatul care a reușit să scape cu viață.

”Slavă Domnului eu nu am fost împuşcat, dar i-au ucis pe fratele meu şi pe prietenul meu”, a adăugat el.

”L-au arestat pe celălalt prieten. Cinci gloanţe i-au lovit pe fratele şi pe prietenul meu. Celălalt prieten a fost atins de un glonţ”, a completat el.

Bărbatul a fost găsit într-un final de marina marocană şi dus înapoi în Saidia.

Un purtător de cuvânt al guvernului marocan a refuzat să comenteze împuşcarea, declarând pentru AFP că este ”o chestiune judiciară”.

Algeria nu a comentat deocamdată incidentul.

Cele două naţiuni au un lung istoric de tensiuni, întrucât îşi dispută Sahara de vest.

Ele au o graniţă de aproape 2.000 de kilometri lungime, care a fost o sursă de tensiune de la independenţa faţă de regimul colonial francez.

Graniţa dintre Algeria şi Maroc a fost închisă în 1994, iar Alegerul a întrerupt legărurile în urmă cu doi ani, acuzând Marocul de acţiuni ostile – acuzaţie respinsă de Rabat.