MENIU

Doi schiori au fost salvați în Masivul Vâlcan, în urma unei acțiuni de șase ore

Doi schiori din Uricani, care s-au rătăcit în zona Negrele, din Masivul Vâlcan, au fost salvați luni dimineață de jandarmii montani și salvamontiștii din județul Hunedoara, la capătul unei acțiuni care s-a desfășurat timp de șase ore, pe timp de noapte, în condiții de ger și zăpadă afânată, anunţă Agepres. 

Cei doi plecaseră duminică în schi de tură pe traseele din Munții Vâlcan, dar au fost surprinși de lăsarea întunericului și de ceața densă. La o jumătate de oră după miezul nopții de duminică spre luni, tinerii au realizat că nu mai știu drumul de întoarcere și au cerut ajutor prin numărul de urgență 112.

În căutarea lor au pornit două echipe mixte, formate din jandarmi montani și salvamontiști, fiecare pe câte o zonă de căutare, în paralel tinerii fiind coordonați prin telefon pentru a ieși din zona cu ceață densă.

"În jurul orei 4,00, echipa mixtă de căutare a identificat în întuneric lumina de la lanterna celor căutați, într-o zonă împădurită, abruptă și greu accesibilă, între Valea Brăiței și Negrele Mici. La ora 6,45, jandarmii montani și salvamontiștii au ajuns la cei doi tineri. Aceștia erau uzi, epuizați și deshidratați", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, maior Nicolae Răducu.

Cei doi tineri, cu vârste de 28 și 36 de ani, au fost preluați de către echipele de salvatori și duși la baza muntelui, după care au fost transportați la spitalul din orașul Lupeni pentru îngrijiri medicale din cauza stării de epuizare în care se aflau.

În cadrul acțiunii de salvare, jandarmii montani și salvamontiștii s-au ajutat de două vehicule cu șenile, pentru a se putea deplasa mai repede pe munte.