MENIU

Doi fermieri din Olt își cultivă pământul pe model american. REZULTATELE obținute sunt UIMITOARE

Agricultură

Doi fermieri din Olt își cultivă pământul pe model american. Aceștia nu mai ară terenul înainte de a planta, ci seamănă cereale direct pe pământ. Ei susțin că este mult mai eficient și în acest fel nu se mai usucă terenul. Cultura lor este impresionantă, în contextul miilor de hectare distruse de secetă. 

Doi frați lucrează aproximativ 800 de hectare de teren agricol gard în gard cu baza NATO de la Deveselu. De aproximativ 10 ani, în ferma lor se folosește o tehnologie care presupune semănatul direct al culturilor fără arătură, pentru a nu scoate apa din sol. Această tehnologie este foarte populară în SUA și este îmbrățișată de tot mai mulți fermieri români.

"In alte tari (metoda - n.r.) este aplicata de multi ani, cu rezultate foarte bune. Pentru acest lucru iti trebuie echipament speciale si sa nu fortezi terenul cand este umiditate foarte mare. Daca tu ai compactat terenul, nu poti sa faci o agricultura fara a afana solul", povesteste agricultorul.

Mai mult, bărbatul spune că nu s-ar mai întoarce la metoda clasică de arat solul. Mai ales pentru că, fără a afâna solul, gradul de fertilitate crește.

"Noi reusim sa avem un plus de productie din faptul ca nu scoatem apa din sol, dar si pentru ca tinem activitatea microbiana din sol la parametrii cat mai buni. Am capatat incredere ptentru ca rezultatele au fost foarte bune la toate culturile: rapita, mazare, grau, porumb, floarea soarelui", a mai spus acesta. 

Din cauza secetei, fermierii din România au început să aibă în vedere și varianta aceasta de cultură „conservativă”. Tot mai mulți spun că producția lor a fost mai bună pe terenurile pe care au plantat direct semințele față de terenurile pe care le-au arat înainte. 

Mai multe articole despre:
fermieri metoda cultivat pamant american