MENIU

Doi cetățeni turci, acuzați de spionarea președintelui Erdogan, au fost arestați în România

Doi cetăţeni turci, acuzaţi că au montat un dispozitiv de interceptare a conversaţiilor în biroul lui Recep Tayyip Erdogan, au fost arestaţi, vineri, pe teritoriul României, potrivit celor anunțate de preşedintele Turciei, informează site-ul DailySabah.com, citat de Mediafax. 

Cei doi cetăţeni turci, daţi în urmărire internaţională pentru infracţiuni asimilate spionajului şi interceptări ilegale şi prinşi de poliţişti, în Vama Nădlac, au primit mandate de arest provizoriu pentru 39 de zile, instanţa din Timişoara solicitând autorităţilor turce documente suplimentare.

”Nu s-a decis extrădarea pentru că judecătorii de la Curtea de Apel Timişoara au nevoie de documente suplimentare din partea autorităţilor turce. Având în vedere că Turcia nu face parte din Uniunea Europeană şi nu este vorba de un mandat european de extrădare, solicitarea se va transmite de către Ministerul român de Justiţie către Ministerul de Justiţie din Turcia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Timişoara, Cristian Pup. 

Decizia Curţii de Apel Timişoara nu este una definitivă, ea putând fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termen de 48 de ore.

”În sala de judecată cei doi cetăţeni turci au declarat că nu sunt decişi dacă vor face sau nu contestaţie. În cazul în care vor face, ei vor fi transferaţi la Bucureşti, iar dacă nu, vor rămâne la Timişoara, în custodia Poliţiei, pentru cele 39 de zile", a mai spus Pup.

Totodată, potrivit sursei citate, cei doi au spus în sala de judecată că se gândesc să ceară azil politic în România.

Cei doi turci, în vârstă de 40 şi 42 de ani, au fost prinşi de poliţişti în Vama Nădlac, în timp ce încercau să iasă din ţară. Ulterior, ei au fost duşi la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, iar procurorii au decis reţinerea lor pentru 24 de ore, vineri seară fiind prezentaţi judecătorilor pentru confirmarea mandatelor de arestare internaţionale, în vederea extrădării.

Cetăţenii turci erau daţi în urmărire internaţională pentru infracţiuni asimilate spionajului şi interceptări ilegale, infracţiuni pedepsite în Turcia cu 40 de ani de închisoare.

Mai multe pe Mediafax.