MENIU

Documentaţia necesară emiterii acordului de extragere a ursului care a cauzat decesul bărbatului din Harghita este gata. Anunțul Ministrului Mediului

Barna Tanczos, ministrul Mediului

Autoritățile cu competențe în domeniu, și aici vorbim despre Jandarmerie, Garda de Mediu şi Agenţia de Mediu Harghita, au elaborat documentaţia necesară emiterii acordului de extragere a ursului care a cauzat decesul unei persoane în vârstă de 26 de ani pe raza judeţului Harghita. Anunțul a fost făcut pe Facebook de ministrul Mediului, Barna Tanczos.

"Noi victime ale urşilor au fost înregistrate în România după ce, noaptea trecută, un urs a atacat trei persoane în zona montană a judeţelor Suceava şi Harghita. Un bărbat de 26 de ani a decedat iar altul este internat în spital în stare critică. Încă mai aşteptăm ca autorităţile abilitate să finalizeze investigaţiile, însă un lucru este clar: ursul reprezintă un pericol real astăzi în România", a scris ministrul, în mesajul citat.

Acesta a precizat că Ministerul Mediului va continua să facă toţi paşii necesari pentru a soluţiona problema urşilor în România.

"Am pregătit cadrul legal pentru intervenţia imediată în intravilanul localităţilor şi vom lua toate măsurile necesare reducerii contactelor (întâlnirilor) om-urs pentru a asigura atât siguranţa cetăţenilor cât şi protejarea speciei. Transmit sincere condoleanţe familiei îndurerate şi cred, în continuare, că nimic nu poate fi mai presus de vieţile oamenilor. Trebuie să fim raţionali şi să aplicăm măsuri prin care să reducem la minimum riscul producerii unor asemenea evenimente în viitor", a încheiat Tanczos.

Remintim că un bărbat a murit și un altul este grav rănit după atacul unui urs în județul Harghita. Ursul a atacat o vacă, iar trei ciobani care se aflau în zonă au sărit să-l îndepărteze. Inițial se credea că unul dintre bărbați, un tânăr de 26 de ani, a reușit să fugă în pădure după atacul ursului. Autoritățile i-au găsit însă trupul neînsuflețit după câteva ore, în pădure.

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, 21 iulie, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, o Ordonanţă de Urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie pentru specia urs brun.

Actul normativ reglementează modul de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra cetăţenilor şi bunurilor acestora în intravilanul localităţilor, prin alungare/capturare/relocare sau extragerea prin împuşcare sau eutanasiere.

Documentul precizează că sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia se face de orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112.


Mai multe articole despre:
tanczos barna ministrul mediului urs urs agresiv oug