MENIU

Document exploziv în Dosarul Mineriada 90: Planul secret al "eliberării" Pieţii Universităţii

Document exploziv în Dosarul Mineriada 90: Planul secret al "eliberării" Pieţii Universităţii

Un document top secret de o importanţă colosală pentru stabilirea adevărului privind mineriada din iunie '90! Este vorba despre ”Planul de acţiune pentru eliberarea Pieţei Universităţii”, pus la cale, pe 11 iunie 1990, de mai mulţi foşti demnitari de rang înalt, în frunte cu Ion Iliescu.

Planul de acţiune este, de fapt, un tabel cu patru rubrici, codificat ”strict secret”, scris de mână, cu creionul, şi datat 12.06.1990. În prima rubrică sunt prezentate ”Măsuri/misiuni stabilite”, în a doua, ”Termenul de executare”, în a treia - ”Ministerul/departamentul care răspunde”, în a patra, ”Observaţii” (foarte interesante).

Pe prima pagină, găsim măsuri de ”Elaborarea şi transmiterea la radio şi televiziune a unui comunicat prin care să se ceară forţelor de ordine intervenţia”, iar în paginile următoare, măsurile concrete de ”curăţare” şi ”(re)ocupare” a Pieţei Universităţii. Detaliul cel mai interesant al documentului apare pe prima pagină, jos, unde se scrie cu subiect şi predicat: ”Întocmit (n.r. - planul de acţiune) pe baza ordinului verbal al preşedintelui ales al României, Ion Iliescu, dat în şedinţa din 11.06.1990, ora 16.00. Discutat şi aprobat verbal de prim-ministrul guvernului provizoriu – Petre Roman, în şedinţa din 12.06.1990, ora 12.00”. Practic, această ”notă de subsol” este piesa de rezistenţă în acuzarea lui Ion Iliescu şi a lui Petre Roman. În declaraţia dată la Parchet în 2005, generalul Mihai Chiţac (care a pus la dispoziţia procurorilor acest document) a spus (printre altele) că ”prim-ministrul a fost de acord, stabilindu-mi că, pentru păstrarea secretului, acesta să nu fie dactilografiat”. Intuia Petre Roman ororile/crimele ce aveau să vină?

Despre acest document, Dorul Mărieş, preşedintele Asociaţiei ”21 Decembrie 1989”, ne-a declarat: ”E scrisul lui Chiţac. Acesta este un document al crimei. Ei ştiau că documentul va produce crime şi de aceea nu au vrut să-l dactilografieze.”

Citeşte mai mult pe ziarulring.ro

Mai multe articole despre:
dosar mineriadă dosarul mineriadei document