MENIU

Doar 26% dintre firmele germane din România apreciază că perspectivele economice ale țării sunt bune

Într-o proporție de 26% firmele germane locale consideră că perspectivele economice ale României sunt pozitive, în timp ce 7% dintre acestea apreciază situația economică a țării ca fiind bună, arată un sondaj realizat de Camera de Comerț și Industrie Romano-Germană, potrivit AGERPRES.

Numărul celor care consideră că situația este bună a crescut la 50% (2013—36%, 2012—42%), iar peste jumătate dintre firme sunt de părere că în acest an situația firmei lor se va îmbunătăți (2013—50%). În ce privește cifra de afaceri, 58% dintre cei care au răspuns se așteaptă la o cifră de afaceri mai mare, așteptările în această privință sunt mari, arată sondajul.

Situația economică generală bună se regăsește și în intenția de a angaja personal nou.

Peste 45% din companii intenționează să angajeze personal, doar 14% se gândesc la o reducere de personal. Astfel România se află și ea în trendul regiunii, în același timp este cel mai bun rezultat din 2008 încoace.

Desigur că la aceste evaluări joacă un rol important și evoluțiile macroeconomice din Uniunea Europeană în ansamblul ei, mai cu seamă dacă avem în vedere faptul că România derulează peste 70% din comerțul său cu statele din cadrul Uniunii, arată chestionarul.

În ceea ce privește perspectivele fiecărei branșe, peste o treime din firmele chestionate se așteaptă la o îmbunătățire a situației branșei lor față de anul anterior, doar 16% văd o înrăutățire a situației. Anul trecut 19% din cei intervievați au fost de părere că situația din branșa lor se va înrăutăți.

Referitor la calitatea amplasamentului investițional, între cele mai importante criterii investiționale pentru companii se numără resursele umane disponibile.

În privința condițiilor de pe piața muncii, costurile scăzute cu forța de muncă, aflate sub nivelul celor din Europa de Vest, reprezintă doar un motiv pentru realizarea de investiții în România.

Alți factori se referă la funcționalitatea mediului de afaceri. În această categorie intră infrastructura, disponibilitatea și calitatea furnizorilor sau comportamentul de plată al partenerilor. În ce privește infrastructura, aici România mai are mult de recuperat. Din păcate România nu a reușit să-și îmbunătățească în ultimii ani infrastructura, iar acesta este unul din punctele de care investitorii germani se plâng cel mai des.

În clasamentul statelor participante la chestionar, România se află în această privință pe ultima poziție. Doar 7% din cei chestionați sunt mulțumiți, în timp ce 41% sunt nemulțumiți și 28% chiar foarte nemulțumiți, restul fiind indeciși. În ce privește disponibilitatea furnizorilor, România s-a îmbunătățit ușor față de anul trecut (30% sunt mulțumiți, 2013—20%).

Companiile germane prezente în România nu sunt mulțumite cu multe domenii ale politicilor economice, dar și în celelalte țări din ECE situația este asemănătoare.

În ceea ce privește sistemul fiscal și administrațiile fiscale, 46% din firme sunt nemulțumite (2013—45%), iar 33% chiar foarte nemulțumite (2013—28%).

Referitor la nivelul de impozitare 55% s-au exprimat negativ (2013—49%). Nemulțumite sunt firmele, de asemenea, de siguranța juridică, unde România se situează și în acest an sub media ECE cu 61% de răspunsuri la categoria nemulțumiți și foarte nemulțumiți. Potrivit sondajului, în unele puncte, cum ar fi siguranța juridică sau predictibilitatea politicilor economice, nemulțumirea a crescut comparativ cu anul trecut, mai ales în ce privește colaborarea cu administrația publică și eficiența acesteia (49% nemulțumiți, 16% foarte nemulțumiți, 2013—45% respectiv 20%).

În această categorie au fost incluse birocrația, corupția (34% nemulțumiți, 41% foarte nemulțumiți, 2013—34%, respectiv 44%), accesul la ajutoare financiare (33% nemulțumiți, 28% foarte nemulțumiți, 2013—39%, respectiv 32%), transparența la licitațiile publice (30% nemulțumiți, 36% foarte nemulțumiți, 2013-40% respectiv 34%).