MENIU

DNA: Faptele lui Bogdan Olteanu nu se prescriu în 2016

Procurorii DNA susţin că faptele lui Bogdan Olteanu nu se prescriu în 2016, întrucât termenul de opt ani de prescripţie de la momentul producerii acestora a fost întrerupt de actele efectuate de procurori în acest an, astfel că noul termen de la care nu ar mai fi atrasă răspunderea penală s-a schimbat. 

Activitatea infracţională a lui Bogdan Olteanu a început în iulie 2008, când i-a cerut lui Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi analize şi sondaje de opinie de zeci de mii de euro şi s-a încheiat în noiembrie 2008, când a primit ultimul serviciu electoral, dar în 2016 au fost făcute noi acte procedurale, s-a pus în mişcare acţiunea penală şi s-au luat măsuri asiguratorii, astfel că nu se poate pune problema stingerii acţiunii penale prin prescripţie, arată procurorii în rechizitoriu, potrivit News.ro.

Bogdan Olteanu a fost plasat sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Potrivit DNA, în perioada iulie — noiembrie 2008, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu a solicitat și primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu suma de un milion de euro și sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de Bogdan Olteanu, Liviu Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Procurorii susțin că suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăți înregistrate în SUA și apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remiși lui Olteanu la biroul unde acesta își desfășura activitatea, în sediul PNL.

De asemenea, procurorii arată că, în toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obținerea unui mandat de deputat.

În acest context, din dispoziția lui Vîntu, Olteanu a beneficiat de consultanță politică pentru campania electorală fără să achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro.

Mai multe articole despre:
DNA Vîntu bodan olteanu