MENIU

DNA, părăsită de toată lumea la bilanțul anual. "2018 a fost un an atipic"

<p>Bilanțul PSD&nbsp;</p>
Călin Nistor, șeful interimar al DNA
DNA, la bilanț
<p>Bilanțul PSD&nbsp;</p>

DNA și-a prezentat, vineri, bilanțul pe anul 2018. Spre deosebire de anii precedenți, la ședința de bilanț nu au participat nici președintele Klaus Iohannis, nici procurorul general, Augustin Lazăr, cu atât mai puțin ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Bilanț DNA. "2018 a fost un an atipic. La jumătatea anului, procurorul-șef DNA a fost revocat, iar conducerea a fost preluată de un procuror-șef delegat. Ne-am confruntat cu schimbări multiple ale legistației cu relevanță pentru activitatea DNA. Au fost și decizii ale CCR cu efecte directe și indirecte asupra cauzelor procesuale. A fost afectată și structura de personal a DNA. Tot în 2018 au existat 5 acțiuni de control ale Inspecției Judiciare la DNA", a declarat Călin Nistor, șeful interimar al DNA, la prezentarea bilanțului instituției.

Bilanț DNA Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au în lucru 26 de dosare care privesc finanţări către partide sau persoane politice, a precizat, vineri, procurorul-şef interimar al DNA, Călin Nistor.

Bilanț DNA "Verificând evidenţele Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sunt în lucru la acest moment 26 de dosare care privesc diverse finanţări, fie ale unor formaţiuni politice, fie ale unor persoane politice", a declarat Călin Nistor cu ocazia prezentării bilanţului DNA pe 2018.

Alte date din Bilanțul DNA pe 2018:

1. S-a urmărit cu prioritate soluționarea prin trimitere în judecată a dosarelor în care au fost create prejudicii mari bugetului de stat, cauze în care procurorii au dispus măsuri asiguratorii în vederea recuperării acestor pagube

- Prin actele de inculpare s-au reținut prejudicii în valoare de 412,7 milioane euro, în creștere cu 85% față de anul 2017. S-a dispus luarea de măsuri asigurătorii de 400,1 milioane euro pentru repararea pagubelor produse prin infracțiuni, în creștere cu 139% față de anul 2017.

2. De asemenea, s-au depus eforturi pentru reducerea stocului de dosare vechi, aflate în lucru.
Media dosarelor pe care un procuror le-a avut de soluţionat a fost de 84 cauze, printre acestea existând cauze complexe de macrocriminalitate economico-financiară, de fraude europene și în achiziții publice, precum și retrocedare a unor imobile. Acestea au impus administrarea unui probatoriu complex, inclusiv expertize, constatări tehnico-științifice și comisii rogatorii.

- Astfel, la sfârșitul anului 2018, stocul de dosare rămase nesoluționate s-a redus la 4283 (față de 6078 la sfârșitul anului 2017 și 7566 la sfârșitul anului 2016).

- S-au soluționat pe fond 3547 de dosare ( în scădere cu 9,7% față de anul 2017, dar în creștere cu 6,1% față de anul 2016).

- Totodată, au fost soluționate mai multe dosare în maxim un an și 6 luni de la data sesizării, în creștere cu 4,5% față de anul 2017.

În anul 2018, media dosarelor soluționate per procuror a fost de 45 cauze. 

DNA, reacție DURĂ după Ordonanța lui Toader: Se va bloca activitatea anticorupție

3. Chiar dacă, din punct de vedere cantitativ, activitatea DNA. a înregistrat un trend descrescător față de anul precedent, iar acest lucru poate avea cauze multiple, un accent deosebit a fost pus pe asigurarea unui standard calitativ ridicat al activității de urmărire penală, pe verificarea de către șefii ierarhici a legalității și temeiniciei soluțiilor dispuse de procurori, astfel încât să se evite soluții de achitare din partea instanțelor de judecată.

- Scăderea numărului de rechizitorii (196 față de 381 în anul precedent) are cauze multiple: scăderea numărului de sesizări, reducerea numărului de procurori, modificările legislative intervenite, etc.. Concret, numărul sesizărilor primite de la persoanele fizice / juridice private sau instituții publice a fost de 1.513, în scădere cu 18% față de anul 2017, cu 47% față de anul 2016 și cu 54% față de anul 2015 când s-au primit 3.305 sesizări.

4. Au fost soluționate prin rechizitoriu cauze importante care au vizat corupția la nivel înalt și mediu și au fost au formulate de procurorii DNA două cereri de încuviințare a urmăririi penale pentru doi miniștri, cereri soluționate favorabil de Președintele României și o cerere de încuviințare a urmăririi penale pentru Președintele Senatului, cerere care se află în curs de soluționare la Senatul României.

- Din totalul de 556 inculpați trimiși în judecată, o pondere semnificativă - 155 persoane - este reprezentată de persoane care au ocupat funcții de conducere, control, demnități publice ori alte funcții importante.

Cu titlu exemplificativ, au fost trimiși în judecată: 7 demnitari, dintre care: 1 ministru și viceprim-ministru, 1 deputat, ulterior președinte de consiliu județean (în 2 dosare), 4 secretari de stat (la data săvârșirii faptei unul era președinte de consiliu județean), 1 senator (ca urmare a restituirii dosarului de la instanță, trimis în judecată în anul 2017), 25 de primari și viceprimari, 4 președinți și vicepreședinți consilii județene, 7 consilieri județeni și locali, 17 persoane cu funcții de conducere din cadrul autorităților locale, 3 magistrați, 7 avocați, 19  polițiști, 18 președinți, directori de instituții publice, 7 directori de companii/societăți naționale, 7 cadre didactice și directori, 6 manageri de spital și medici.

5. În anul 2018, instanțele de judecată au continuat să dispună soluții de condamnare în dosarele de mare corupție. Au fost condamnați 584 de inculpați (713 în anul precedent).

Cu titlu exemplificativ, au fost condamnați definitiv: 5 demnitari (1 ministru, 3 parlamentari, 1 secretari de stat), 1 secretar general minister, 24 primari și viceprimari, 2 președinți consilii județene, 2 prefecți și subprefecți,10 persoane cu funcții de conducere din cadrul autorităților locale, 9 magistrați, 10 avocați, 18 ofițeri M.A.I și M.Ap.N, 2 persoane cu funcții de conducere în instituții publice, 7 de directori companii/societăți naționale, 6 cadre didactice, 3 manageri de spital și medici.

În ceea ce privește numărul total de achitări, trebuie remarcat faptul că 79 de inculpați (mai mult de o treime din total) au fost achitaţi ca urmare a dezincriminării abuzului în serviciu (fapta nu mai este infracțiune din cauza unor modificări legislative) și a aplicării dispozițiilor art.181 din vechiul Cod penal (achitare pentru că, deși s-a constatat săvârșirea faptei, s-a considerat că ea nu prezintă pericol social).

Bilanț DNA 2018. Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii au decis săptămâna trecută menținerea lui Călin Nistor la șefia interimară a Direcției Naționale Anticorupție.

Bilanț DNA 2018. Călin Nistor a devenit șef interimar al DNA, după ce Anca Jurma a anunţat, la începutul lunii ianuarie, că nu mai doreşte prelungirea mandatului de şef interimar.

Bilanț DNA 2018. Până acum, șeful interimar de la DNA s-a remarcat prin măsurile luate împotriva procurorilor de la DNA Oradea și declanșarea unor verificări pentru magistrații de la DNA București, care au obținut achitări în dosarele pe care le-au instrumentat.

Bilanț DNA 2018. Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale. Ulterior, ministrul Justiţiei a propus numirea Adinei Florea ca procuror-şef al DNA. Preşedintele Klaus Iohannis a respins însă această propunere.

Mai multe articole despre:
DNA calin nistor