MENIU

Distopia chineză. ”Scorul social” necorespunzător limitează drepturile a milioane de oameni

Cel puțin 23 de milioane de chinezi au primit diferite interdicții de călătorie din cauza așa-numitului ”scor social” scăzut, contorizat de autorități, notează Futurism.com. Viitorul sună îngrijorător.

China a început să implementeze în mod concret ”Sistemul de Credit Social”, un scor alocat fiecărui cetățean în funcție de comportamentul său în societate și în relație cu autoritățile.

Deși unele rapoarte sugerau că sistemul este greu, dacă nu imposibil de aplicat, noile informații citate de Associated Press arată că milioane de oameni îi simt deja efectele.

Potrivit agenției de presă, 17,5 milioane de achiziții de bilete de avion au fost blocate de autorități în 2018 din cauza scorului social necorespunzător.

Motivul? Solicitanții se făceau vinovați de diferite fapte relativ minore, precum neplata taxelor sau a unor amenzi, dar și de diverse infracțiuni.

Alte 5,5 milioane de achiziții de bilete de tren au fost blocate din aceleași motive. Iar 138 de oameni au primit interdicție de a părăsi țara.

Beijingul speră să implementeze sistemul la nivel național până în 2020. Totuși, în acest moment, nu este foarte clar care sunt faptele penalizate și dacă există un sistem clar de ierarhizare a acestor penalizări.

Sistemul de credit social este parte a unui program mai vast derulat sub administrația președintelui Xi Jinping cu scopul de a folosi tehnologia pentru a controla cât mai bine societatea.

Printre tehnologiile folosite în acest scop se numără ochelarii cu capabilități de recunoaștere facială sau programele de monitorizare a productivității angajaților.

 

Mai multe articole despre:
China credit social