MENIU

Discursul lui Tusk, lecţie de comunicare eficientă

Donald Tusk

Discursul în română al președintelui Consiliului European, Donald Tusk, cel mai aperciat şi discutat moment al ceremoniei de joi, de la Atheneul Român, poate fi un exemplu pentru policitienii români, sunt de părere psihologii consultaţi de edupedu.ro 

“Este un exemplu de discurs informat științific, aici foarte bine informat psihocultural”, spune Daniel David, pentru Edupedu.ro.

Profesor de psihologie clinică şi psihoterapie la Universitatea Babeş-Bolyai, David este de părere că, “în general, cu mici excepții, discursul a fost unul foarte bine adaptat nivelului psihocultural al țării. De aici recepția lui pozitivă! (...) un discurs în limba română – la care ținem atât de mult, identitar, ca popor -, care punctează aspecte/realizări importante – arătând astfel că sunt cunoscute la nivel internațional, fără însă a le exagera importanța – are exact rolul motivațional necesar pentru a susține angajamentul și a favoriza tranziția de la “supraviețuire” la “emancipare.

"Un exemplu de discurs informat științific, aici foarte bine informat psihocultural.Noi refuzăm adesea să avem o aplecare rațională de acest gen asupra realității psihoculturale din țară. Liderii noștri adesea nu știu să fie realiști, înțelepți și constructivi" a mai afirmat specialistul.

Pe de altă parte, Ion Dafinoiu, profesor la Facultatea de Psihologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a afirmat pentru edupedu.ro că, “fără niciun pic de ironie, este vorba doar de o strategie de comunicare foarte bună. Este modalitatea de a crea climatul necesar pentru discutarea unor decizii importante”.

Ce nu s-a știut despre discursul lui Donald Tusk de la Ateneu

Mai multe articole despre:
donald tusk