MENIU

Discurs Theresa May: După Brexit, vom fi mai uniţi şi mai puternici

În cadrul şedinţei care declanşează procedura de Brexit, premierul britanic, Theresa May, s-a axat pe ideea de unitate şi progres în cadrul societăţii britanice. 

Astăzi, prim-ministrul britanic, Theresa May, a răspuns întrebărilor şi criticilor parlamentarilor britanici, subliniind că decizia de a părăsi Uniunea Europeană urmează dorinţa poporului, exprimată democratic la referendumul de anul trecut.

Printre tematicile cele mai sensibile s-au numărat relaţiile cu aliaţii din cadrul NATO, problemele în privinţa migranţilor, economia, sănătatea, cercetarea şi învăţământul.

Theresa May a asigurat că va continua reformele economice îndrăzneţe şi, de asemenea, relaţiile de colaborare cu aliaţii, în special cei din Europa de Est, pe fondul ameninţărilor crescânde venite din partea Rusiei.

„Am trimis un batalion în Estonia şi Polonia, iar aceasta demonstrează angajamentul nostru faţă de aliaţii din Est”, a subliniat premierul.

Cât despre controversa şi diviziunea apărută după Brexit, prim-ministrul britanic a declarat că punerea în aplicare a Articolului nr. 50 reflectă decizia poporului britanic.

“Vom continua să luăm decizii proprii şi vom folosi acest moment istoric pentru a construi un Regat Unit mai puternic, mai prosper, mai sigur, pe care îl vom lăsa moştenire copiilor şi nepoţilor noştri.”

Theresa May a asigurat că, odată cu despărţirea de Uniunea Europeană, Marea Britanie va continua să respecte valorile europene pe care le împărtăşeşte cu celelalte popoare europene, dar “de acum înainte, legile noastre vor fi hotarâte la Londra, Edinburgh, Belfast si Cardiff, nu la Bruxelles.”

De asemenea, prin discursul său, May a asigura că Marea Britanie va rămâne un partener şi un prieten dedicat luptei comune împotriva ameninţărilor teroriste şi va continua schimburile economice şi culturale cu statele de pe continent.

“Eu doresc ca Marea Britanie să iasă din această experienţă mai unită, mai prosperă, mai tolerantă şi am certitudinea că ţara noastră va deveni un magnet pentrut talentele internaţionale, pentru inovatorii care vor contribui la formarea unei ţări mai bune.”