MENIU

Directorul RATB, demis pentru proasta administrare a regiei

Consiliul de Administrație al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) a decis, miercuri seară, demiterea lui Vicențiu Antonescu din funcția de director general pentru proasta administrare a regiei. În locul său a fost numit interimar Radu Orzață, fost preşedinte PPDD Bucureşti, informează surse Realitatea TV. UPDATE: Viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, a confirmat informația pentru Agerpres.

UPDATE: Au fost demişi și directorul comercial, Ileana Savu, şi directorul de Mentenanţă şi Administrare Sisteme, Adrian Mihail, activitatea lor pe aceste funcţii urmând să se încheie luni. Motivul demiterilor nu a fost precizat, informează Mediafax. 

UPDATE: "Vincențiu Antonescu a fost demis în ședința consiliului de administrație. Este decizia consiliului de administrație al regiei, el numește, el revocă. Membrii consiliului de administrație au făcut o evaluare per ansamblu a activității. În opinia lor s-a constatat că managementul este deficitar și în mod special pe relația cu ANAF. Condițiile pe care candidații (la această funcție — n.r.) vor trebui să le îndeplinească vor fi stabilite de consiliul de administrație al RATB sau dacă aceștia consideră în colaborare cu un expert sau o societate de profil de resurse umane", a precizat Cornel Pieptea, potrivit Agerpres.

Pieptea a menționat că este în desfășurare o procedură de selecție a membrilor consiliului de administrație al RATB.

"Concursul pentru ocuparea funcției va fi organizat de consiliul de administrație al RATB. În momentul de față consiliul de administrație în integralitatea lui nu este selectat conform Ordonanței 109, iar legea prevede că trebuie realizată această selecție a membrilor consiliului de administrație. Această procedură este în desfășurare, sunt stabilite deja criteriile, urmează să fie dat anunțul public așa cum prevede legea în două ziare naționale și așa mai departe, iar după ce vor fi numiți membrii consiliului de administrație conform legii, aceștia având autoritate totală, ei vor proceda similar la selectarea managementului de la nivelul directoratului. În opinia mea termenul de sfârșitul anului este unul rezonabil. Au timp suficient să întocmească și criteriile necesare ș.a.m.d.", a adăugat viceprimarul Capitalei.

Potrivit surselor Realitatea TV, urmează să fie ales un nou Consiliu de Administrație al Regiei și să se organizeze concurs pentru postul de director general, însă nu a fost avansat un termen, în mod oficial.

Demiterea lui Vicențiu Antonescu ar fi survenit după ce ANAF a pus poprire pe conturile RATB, pentru o datorie de aproape 300 de milioane de lei la bugetul de stat.

În plus, ANPC a amendat RATB cu 150.000 de lei, pentru condiţiile de transport improprii, incluzând vehicule deteriorate, neigienice, lipsa măsurilor de siguranţă şi a aerului condiţionat, potrivit Mediafax.

În urma controlului tematic pentru verificarea condiţiilor de transport public, demarat pe 17 iulie, au fost verificate autobuze, troleibuze şi tramvaie la plecarea în curse a acestora din şase depouri din Capitală.

Printre abaterile constatate au fost: condiţii de transport improprii, neigienice, pavimente pătate, pline de grăsimi şi praf, tapiserii neigienizate şi rupte, pline de grăsimi şi resturi de mâncare, lipsa aerului condiţionat sau aer condiţionat nefuncţional, lipsa neoanelor pentru iluminat interior, geamuri murdare şi pline de calcar, neefectuarea dezinsecţiilor şi dezinfectarea elementelor cu care intră în contact direct consumatorul, precum şi lipsa unui regulament de aplicare a normelor de igienă pentru transportul de persoane.

La acestea s-au adăugat spărturi ale plăcilor de melamină din interiorul vagonului în dreptul scaunelor, care pot pune în pericol viaţa şi siguranţa călătorilor, podele exfoliate cu risc mare de accidentare a călătorilor, protecţiile barelor de susţinere deteriorate, anvelope uzate sub limita admisă de 4 mm, lipsa ciocanelor de spart geamuri în caz de pericol, lipsa verificării periodice a extictoarelor cu care sunt echipate mijloacele de transport.

În replică, reprezentanţii RATB au precizat, într-un comunicat, la acel moment, că regia a achiziţionat materialele necesare pentru curăţenie şi că, în cel mai scurt timp, problemele constatate vor fi remediate.

Însă, după o lună, condiţiile de transport sunt aceleaşi.

RATB vrea să scumpească biletele cu aproape 40%

 

În aceste condiții, călătoriile cu autobuzul şi tramvaiul în Bucureşti s-ar putea scumpi, din septembrie. Regia de Transport Public a cerut, pe 11 august, o majorare a tarifelor cu aproape 40%, după ce a fost sancţionată de protecţia consumatorilor pentru că punea viaţa pasagerilor în pericol. Găurile financiare, apărute din cauza proastei administrări, ar putea fi acoperite acum din banii călătorilor.

Mai exact, preţul unei călătorii ar urma să crească de la un leu şi 30 de bani până la aproximativ 2 lei, din luna septembrie, iar tariful pentru abonamentul lunar pe toate liniile ar ajunge la 70 de lei, de la 50 de lei.

Pentru aplicarea noilor preţuri nu mai e nevoie decât de acceptul consilierilor generali din cadrul Primăriei Capitalei. Deocamdată, cei mai mulţi spun în faţa camerelor TV că nu vor fi de acord cu majorarea tarifelor.

Din păcate, problema RATB este pasată de la consiliul general la primarul capitalei şi invers. Iar directorii care s-au perindat la conducerea regiei nu au fost capabili să vină cu un plan concret de redresare a instituţiei. Astfel, datoriile RATB către bugetul de stat au ajuns la aproape 300 de milioane de lei, iar ANAF a pus poprire pe conturi.

Cu toate că Realitatea TV a încercat de mai multe ori să discute cu actualul directorul al Regiei, DANIEL ANTONESCU, acesta nu a fost de găsit.


Mai multe articole despre:
demitere RATB director general