MENIU

Directiva pentru confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni a fost adoptată în Parlamentul UE

<p>Monica Macovei,&nbsp;raportor al Parlamentului European pentru această Directivă</p>

Parlamentul European a adoptat, marţi, proiectul de rezoluţie legislativă privind îngheţarea şi confiscarea produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni în Uniunea Europeană.

Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni a fost adoptată cu 631 de voturi "pentru", 19 voturi "împotrivă" şi 25 de abţineri.

Potrivit noii Directive, averile infractorilor vor fi confiscate mai ușor în toate statele membre, iar confiscarea extinsă se va aplica în cazul mai multor infracțiuni decât înainte: corupția activă și pasivă în sectorul public și privat, precum și corupția oficialilor din UE și din statele membre, participarea la o rețea de crimă organizată, pornografia infantilă, criminalitatea informatică și orice infracțiune pentru care legea prevede închisoarea de minimum 4 ani.

"Sper ca România să transpună rapid Directiva privind confiscarea bunurilor provenind din infracțiuni. Aceasta aduce norme noi privind confiscarea de la terțe persoane sau confiscarea extinsă, inclusiv în cazul înstrăinării sub prețul pieței sau al donațiilor. Potrivit noii Directive, confiscarea banilor infractorilor se va face mai ușor și mai repede, asfel încât toți vom avea de câștigat. Eu mi-am atins obiectivul în Parlamentul European, este rândul celor de acasă să îl pună în aplicare", a declarat Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru această Directivă.

"În primul rând vor câştiga cetăţenii, pentru că în bugetele publice vor fi mai mulţi bani pentru şcoli, spitale sau pensii. Vor câştiga bugetele naţionale şi bugetul Uniunii Europene, pentru că acestea vor creşte. Numai în 2009 traficul de droguri, contrafacerea, traficul de fiinţe umane şi de arme mici au produs 2,1 trilioane de dolari şi numai 1% din aceste venituri uriaşe sunt puse sub sechestru sau confiscate. Asta înseamnă nimic. Banii rămân la infractori şi noi pierdem.

Confiscarea nu este folosită în toate statele membre, iar legile la nivel naţional sunt inegale", a mai spus Macovei.
Directiva va permite confiscarea banilor și bunurilor chiar dacă inculpatul este bolnav sau a plecat din țară, iar procesul penal nu se finalizează printr-o condamnare.

Un pilon important al Directivei este confiscarea extinsă a veniturilor care nu se pot justifica legal. Astfel, dacă o persoană este condamnată pentru o sumă mică de trafic de droguri - 1.000 de euro - , judecătorul evaluează toată averea și, dacă aceasta nu poate fi justificată, va fi confiscată, prezumând că provine tot din trafic de droguri.

Un alt punct important este confiscarea de la terți, deoarece s-a constatat că grupurile de criminalitate organizată transferă bunuri și bani către terțe persoane, în scopul de a evita confiscarea. Dacă o persoană acumulează venituri prin infracțiuni, apoi vinde sau pune pe numele altora aceste venituri, confiscarea se va putea face dacă bunul se vinde sub prețul pieței, se donează sau există indicii că nu a fost o tranzacție reală.

Textul conţine şi noțiunea de reutilizare socială a bunurilor confiscate: proprietățile confiscate vor putea fi folosite în interesul comunităților afectate, în scopuri sociale, sau pentru cumpărarea de mașini sau alte echipamente necesare în lupta împotriva marii criminalități.

După aprobarea Consiliului, statele membre vor avea la dispoziţie 30 de luni pentru a transpune Directiva în legislaţiile naţionale.