MENIU

Din ce în ce mai mulţi români apelează la calmante. Riscurile la care se expun

<p>Din ce &icirc;n ce mai mulţi rom&acirc;ni apelează la calmante. Riscurile la care se expun</p>

Stresul de la locul de muncă împinge tot mai mulți români la farmacie: căutăm un remediu rapid și accesibil. Și uite așa, piața pastilelor de dormit și pentru calmare a crescut cu 8% în ultimul an la aproape 2 milioane de euro.

Deşi ca dinamică ne depășesc doar Bulgaria și Ungaria, dacă ne uităm la volume, avansul este explicat de o bază mică, adică o piață relativ mică. Concret, în Slovacia care are un sfert din populația României piața a ajuns deja la 3 milioane de euro. Sau ca extremă putem compara cu Statele Unite unde cifra depășește 600 de milioane de dolari, potrivit Euromonitor, citat de Digi24.

Mai mult de jumătate dintre românii care lucrează spun că stresul a devenit o obişnuinţă. Unii dintre ei caută ajutor în medicamente, deși acest lucru este exact dovada faptului că, de fapt, nu s-au obişnuit cu stresul și încă nu reușesc să îl administreze.

„Nivelul de stres a crescut foarte mult, oamenii fiind din ce în ce mai implicați în ceea ce priveste activitatea lor profesională petrec mai multe ore la locul de muncă și o altă categorie e reprezentată de stilul de viaţă. Rareori românii fac diferența între vitamine, sedative și calmante. Asta pentru că și denumirile comerciale sunt concepute uneori să îi încurce. Sedativele se eliberează doar pe bază de rețetă medicală, dar unele calmante sunt subvenționate", a afirmat Gyorgy Gaspar, psiholog.