MENIU

Difteria provoacă primul deces în Grecia. Un copil de 8 ani a murit

Un copil în vârstă de 8 ani a murit în urmă cu două zile în Grecia din cauza difteriei, boală considerată eradicată de acum 30 de ani. Copilul nu era vaccinat împotriva bolii, iar vestea a șocat comunitatea medicală din Grecia, scrie Euractiv.com. În România, medicii de familie au transmis că difteria este „o amenințare” și au cerut Ministerului Sănătății un program național de vaccinare împotriva acestei boli extrem de contagioase. Apelul medicilor a venit după ce Ucraina se confruntă de câteva luni cu o epidemie de difterie.

 

Un copil de 8 ani din Grecia, nevaccinat, a murit din cauza difteriei, boală considerată eradicată de 30 de ani


În Grecia, ultimul deces al unui copil din cauza difteriei s-a înregistrat în urmă cu 30 de ani.

Potrivit presei din Grecia, copilul era, cel mai probabil, nevaccinat. El a ajuns în stare gravă la spital, iar medicii nu au mai reușit să îi salveze viața.

Directorul spitalului de pediatrie din Grecia unde a fost tratat copilul a declarat că acesta nu făcuse vaccinul care protejează împotriva difteriei și care ar trebui administrat, în mod normal, la o vârstă fragedă.

Pericolul difteriei a fost semnalat și de medicii din România

Medicii de familie cer URGENT program național de vaccinare împotriva difteriei. Aceștia spun că este necesară lansarea de urgenţă a unui program naţional pentru vaccinarea populaţiei adulte. Și Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile recomandă populației vaccinarea împotriva difteriei. La începutul lunii noiembrie a fost lansată alertă de difterie la granița României, după ce Ucraina se confruntă cu o epidemie de difterie din vară. 

Medicii de familie au cerut, în urmă cu o săptămână, Ministerului Sănătății, lansarea de urgență a unui program național de vaccinare împotriva difteriei pentru persoanele expuse riscului de îmbolnăvire, program care să cuprindă măsuri de susţinere/compensare a costurilor pentru vaccin si campanii de informare si conștientizare a populaţiei.

Apelul are loc în contextul în care în Ucraina, la granița cu România, au fost înregistrate cazuri de difterie. La nivel naţional nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii \"80.

"Medicii de familie din România îsi arată disponibilitatea de a se implica cu seriozitate în campania de prevenire a apariţei si răspândirii difteriei. De altfel noi, medicii din prima linie, am început deja să informăm populaţia si să recomandăm măsuri de prevenţie", a declarat dr. Dina Mergeani, presedintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Avertismentul medicilor de familie: Difteria, extrem de contagioasă, „o amenințare” pentru România

Argumentele medicilor de familie din România pentru solicitarea lor sunt:

- Difteria este o boală prevenibilă prin vaccinare pentru care, în România, se face imunizare din 1960. Ultimul vaccin din Programul Naţional de Vaccinare care conţine anatoxina difterică se administrează la 14 ani iar perioada de protecţie în faţa bolii este de 10 ani în medie. În lipsa administrării unui rapel la toţi adulţii de peste 24 de ani se crează condiţiile apariţiei unei populaţii receptive, expuse riscului de îmbolnăvire;

- Ca o consecinţă a fenomenului de "reticenţă la vaccinare" înregistrat în ultimul deceniu, există un procent important de copii si tineri care au vârsta până în 24 de ani fără schemă completă si protecţie optimă pentru că părinţii nu au respectat programul naţional de imunizare;

- În România se foloseste un vaccin care se utilizează în toată Europa si care poate fi administrat si adulţilor. Vaccinul asigură protecţie în acelasi timp si faţă de tetanos (boală cu evoluţie extrem de gravă chiar si cu tratament specific) si faţă de tusea convulsivă (din ce in ce mai des întâlnită la nivel global);

- În statele civilizate, vaccinarea împotriva difteriei se face periodic, si după vârsta copilăriei, prin programe naţionale.

ATENȚIE! Chiar dacă ați fost vaccinați în copilărie, dar nu ați fost făcut rapel în ultimii 10 ani, vaccinarea este recomandată!, se spune în recomandările Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor. 

Recomandarea se bazează pe faptul că în Ucraina au fost confirmate cazuri de difterie în 2019 (potrivit informărilor postate pe site-ul Ministerului Sănătății din Ucraina). Au fost identificate cazuri de difterie și în regiunile Zakarpattia și Chernivetsika, au granița comună cu Nordul României. Reamintim că România are 5 județe de graniță cu Ucraina (Botoșani, Maramureș, Satu Mare, Suceava și Tulcea).

Difteria se răspândește cu ușurință între oameni prin contact direct sau prin aer, prin tuse sau strănut. Difteria este o boală infecțioasă cu potențial mortal, cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae. Simptomele debutează de regulă la 2-5 zile după expunere și încep cu durere în gât și febră. În cazuri severe, bacteria produce o toxină, care în final produce complicații (ce pot include probleme renale, probleme de sângerare din cauza trombocitelor sau chiar lezarea mușchiului cardiac).

Singura modalitate de prevenire a difteriei este vaccinarea specifică.

Imediat după anunțul despre epidemia de difterie din Ucraina, Ministerul Sănătăţii a cerut direcţiilor de sănătate publică să evalueze de urgenţă situaţia acoperirii vaccinale pentru difterie, astfel încât să fie identificate zonele cu o mai slabă acoperire pentru a interveni cu acţiuni de recuperare la vaccinare a copiilor.

ALERTĂ LA GRANIȚA CU ROMÂNIA. SUNT VIZATE JUDEȚELE DIN NORD

Ministerul Afacerilor Române îi sfătuieşte pe cetăţenii români care călătoresc în Ucraina să se vaccineze împotriva difteriei.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis alertă de difterie pe 8 noiembrie și  a atras atenția cetăţenilor români care care călătoresc în Ucraina să se vaccineze împotriva difteriei. MAE a transmis celor care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Ucraina că au fost confirmate cazuri de difterie în acest an în regiunile Zakarpattia şi Chernivtsi, care se învecinează cu judeţele din nordul României. 

Românii care trăiesc în județele Satu Mare, Maramureș, Suceava și Botoșani, care au drum spre Ucraina, sunt în primul rând vizați de această alertă de călătorie emisă de MAE.

Alertă la granița cu Ucraina. MAE recomandă românilor să se vaccineze

Autoritățile din Ucraina se afllă în stare de alertă încă din vară, când au început o amplă campanie de vaccinare. În 29 octombrie 2019 medicii raportau un număr record de 20 de cazuri de difterie în țara vecină. 

În Ucraina, în perioada 1992-1997, în regiunea Cernăuți au fost înregistrate 92 de cazuri de difterie, iar 12 persoane au murit atunci din cauza acestei boli.

DIFTERIA

Difteria este о boală acută infecţioasă și contagioasă, caracteristică doar omului. Această boală infecțioasă este produsă de bacilii difterici toxigeni. Difteria se răspândește ușor și este provocată de Corynebacterium diphteriae. Toxina produsă poate să afecteze inima, rinichii şi sistemul nervos. Difteria se caracterizează printr-o evoluție deosebit de severă, potențial letală. În cele mai grave situații, toxina absorbită de organism poate duce la miocardită, nevrită și poate afecta mai multe organe importante precum rinichii sau ficatul.  Calea de transmitere este cea aeriană. Cea mai bună măsură de prevenție este vaccinarea împotriva acestei afecțiuni.

Alertă de DIFTERIE la granița României!

Citește AICI tot ce trebuie să știi despre difterie