MENIU

Dieta japoneză. Te ajută să slăbești și întârzie îmbătrânirea

<p>Dieta japoneză. Te ajută să slăbești și &icirc;nt&acirc;rzie &icirc;mbătr&acirc;nirea</p>

Specialiștii spun că nu trebuie neapărat să gătești mâncare japoneză pentru a te bucura de beneficiile acestei diete. Pur și simplu mănâncă mai multe fructe, legume și pește.

Studii recente au demonstrat că secretul lor constă tocmai în pește și fructe de mare, și, pe lângă acestea, porțiile mai mici și plăcerea de a sta la masă. Deoarece la ei nu prea exista termenul de “a mânca pe fugă”, ci doar plăcerea de a mânca încet și de a se bucura de fiecare aromă. Sub dictonul

”Servește porții mai mici și mănâncă încet!”, japonezii (în special femeile japoneze) nu urmează diete drastice de slăbire. Este adevărat că japonezele sunt minione în mod natural, cu o structuă osoasă fină și delicată. Naomi Moriyama, autoarea cărții ”Japanese Women Don’t Get Old or Fat” (“Femeile din Japonia nu îmbătrânesc și nu se îngrașă”), spune despre dieta japoneza că este “iPod-ul alimentelor” și, în speță, al siluetei de vis.

Japonezii au zicala “Hara hachi bu”, care se bazează pe o învățătură confucianistă conform căreia oamenii trebuie să mănânce până când stomacul este 80 la sută plin. Dieteticienii spun că ar fi culmea să credem că japonezii sunt perfecți la capitolul alimentație. Și lor le place carnea, de porc, de vita, de pui, mananca gras, le plac și lor uneori lucrurile occidentale, așa cum occidentalii apreciază bucătăria japoneză.

Ceaiurile aproape nelipsite de la orice masă, tofu, orezul în loc de pâine, soia în loc de sare, alge. Japonezii fac multă mișcare – deși sunt o forță în domeniul construcției de mașini, japonezii merg foarte mult pe jos sau cu bicicleta, în cea mai mare parte a zilei. De asemenea, majoritatea clădirilor japoneze nu sunt foarte înalte și nu au lift, urcatul scărilor fiind o formă eficientă de exercițiu fizic. Ei evită alimentele semipreparate, salamurile, pateurile și alte ingrediente ambalate, bazându-se doar pe ingrediente proaspete. Supermarketurile japoneze chiar sunt considerate ”palate ale alimentelor proaspete”.

Ciocolata, cartofii și prăjiturile trebuie înlocuite cu alternative de genul: fructe, legume și supe.

În Japonia, mâncarea este servită pe platouri sau farfurii și castronașe separate, și nu pe un singur platou mare, așa cum se întamplă în majoritatea cazurilor de pe glob.

Cei care stau la masă servesc din fiecare fel, gustând, încet, din tot ce se află pe masă. Cine vrea să mănânce astfel trebuie să micșoreze porțiile și să nu nu se grăbească! Rezultatul? Specialiștii explică procesul încetinit de ingerare a mâncării prin posibilitatea creierului de a realiza că stomacul este plin: dacă mâncăm cantități mai mici la fiecare masă, vom ajunge în scurt timp să scăpăm de kilogramele în plus, dar și să avem o viață sănătoasă, fără excese. Nu trebuie să micșorăm toate porțiile, ci doar pe cele care conțin calorii foarte multe.

 

Mai multe articole despre:
mâncare dietă slăbit corp dieta japoneze