MENIU

Diana Șoșoacă, reacție furibundă după ce două austriece au pus mâna ilegal pe Masivul Retezat

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Senatorul Diana Șoșoacă a vorbit, în exclusivitate la Realitatea PLUS, despre cazul celor două austriece care au pus mâna ilegal pe masivul Retezat. După 13 ani de la începerea procesului, magistrații au decis, definitiv, că retrocedările unor suprafețe uriașe de teren din Retezat, către presupusele moștenitoare ale familiei Kendeffy, au fost făcute ilegal. 

„De curând a fost furat și Lacul Roșu. Am despus în Parlament interpelare cu privire la Lacul Roșu. Totul se face de către serviciile sectrete ale statului ungar, care și-au înființat mai multe firme în România, pentru că se merge pe acoperirea acestor acțiuni prin intermediul unor firme cu denumiri care ating extrem de mult românii. Lacul Roșu este preluat în acest moment de către statul ungar”, a precizat Diana Șoșoacă la Realitatea PLUS.

Context: 

Cazul retrocedării controversate a Masivului Retezat a luat sfârșit. După 13 ani de la începerea procesului, magistrații au decis, definitiv, că retrocedările unor suprafețe uriașe de teren din Retezat, către presupusele moștenitoare ale familiei Kendeffy, au fost făcute ilegal. Maria Kendeffy și fiica sa, ambele cetățene austriece, care nu au locuit niciodată în România, au obținut pe nedrept, în 2006, titluri de proprietate pentru peste 10 mii de hectare în masivul Retezat.

Tribunalul Hunedoara a publicat motivarea sentinței definitive din 10 noiembrie, prin care, după 13 ani de la începerea procesului, magistrații au decis, definitiv, că retrocedările unor suprafețe uriașe de teren din Retezat, către presupusele moștenitoare ale familiei Kendeffy, au fost făcute ilegal.

Maria Kendeffy (decedată în 2016, la 96 de ani) și fiica sa Elisabeta Pongracz, ambele cetățene austriece care nu au locuit niciodată în România, au obținut nelegal, în 2006, titluri de proprietate pentru peste 10.000 de hectare în masivul Retezat, potrivit deciziei Tribunalul Hunedoara, luată la capătul unui proces început la Judecătoria Hațeg în 2009 și finalizat după 13 ani.

În 6 decembrie 2006, Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Drepturilor de Proprietate Asupra Terenurilor, constituită în baza unui ordin al Prefectului, a emis trei titluri de proprietate pe numele celor două solicitante, cu domiciliile în Viena, după ce a stabilit că familia Kendeffy a deţinut proprietăţile solicitate în Retezat.

Solicitările de despăgubire au fost depuse începând din luna noiembrie a anului 2005, pentru terenuri identificate pe raza localităților Petrila, Pui, Sarmizegetusa, Râu de Mori, Sântamaria Orlea. La un an de la depunerea cererilor, peste 10.000 de hectare de păşuni, păduri, goluri alpine, inclusiv terenurile pe care se află lacuri glaciare din Parcul Naţional Retezat şi rezervaţia ştiinţifică Gemenele, notează adevărul.ro.

Mai multe articole despre:
diana sosoaca masivul retezat