MENIU

Dezvăluiri despre afacerile familiei Bazac

Dezvăluiri despre afacerile familiei Bazac

Ionuț Bazac a fost ministru al Sănătății în perioada decembrie 2008 - octombrie 2009, în primul guvern Boc. Bazac a mai lucrat la minister în calitate de secretar de stat. Tot el a ocupat funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Apelor și Protecției Mediului, între martie 2002 - iulie 2003. La momentul preluării mandatului de ministru al Sănătății, acesta era cunoscut în lumea auto ca președinte al Consiliului de Administratie al S.C. Forza Rossa S.R.L., reprezentantul oficial Ferrari în Romania. Forza Rossa a semnat contract cu Ferrari în aprilie 2007, iar în mai 2008 a deschis primul showroom din țară, în Otopeni, cu o investiție de cinci milioane euro.

Totodată, Ionuț Bazac a vândut în 2006 către Fortis, la acea vreme una dintre cele mai mari bănci europene, firma de leasing Global Leasing. Acesta a deținut, de asemenea, 0,9% din acțiunile Credit Europe Bank, pe care le-a vândut in 2007.

De numele lui se leagă însă mai multe scandaluri. În ianuarie 2005, Ionuț Bazac a fost audiat de Parchetul Național Anticorupție, în dosarul "Sănătatea", în legatură cu transferul ilegal a cinci miliarde lei către mai multe societăți comerciale intermediare, în cadrul operațiunii de procurare a aparatelor de purificare a aerului necesare spitalelor din țară. Aspectele cercetate penal în acest dosar vizau încheierea unor contracte pentru aparatură medicală, servicii și sedii ale unor case județene de asigurări de sanătate sau spitale, precum și condițiile de plată a unor produse farmaceutice furnizate bolnavilor de către unele firme, în scopul obținerii de foloase materiale necuvenite.

Numele lui Bazac a apărut și în scandalul de la Ministerul de Interne, soldat cu reținerea șefului serviciului "Doi și un sfert" si a miliardarului Puiu Popoviciu. Potrivit unor surse din minister, citate de HotNews.ro, consulul României la Milano, Tiberiu Dinu, i-ar fi solicitat lui Cornel Șerban, fostul șef al Direcției Generale de Protecție Internă, listingul telefonic din care rezultă cu cine ținea legătura un anumit politician și i-a promis că va vorbi în schimb cu ministrul Ionuț Bazac, cumnatul său, pentru a-l sprijini în Guvern la șefia serviciului secret.

Jurnaliștii Bursa, citând alte surse, au dezvăluit că Şerban ar fi încercat să blocheze anumite informaţii în presă, legate de afacerile familiei Bazac, iar convorbiri care atestă aceste acţiuni ar fi consemnate la dosarul penal instrumentat de DNA. Din datele jurnaliștilor, informaţiile despre afacerile familiei Bazac se refereau la afacerea Sanevit, cea mai mare fabrică de seringi din ţară.

Controversat a fost și ordinul semnat de Ionuț Bazac în 2009. Astfel, șeful Sănătăţii de la acea vreme, a stabilit modul de calcul al preţului medicamentelor care se vindeau pe reţetă. Actul normativ prevedea ca statul român să dea companiilor farmaceutice prețul cel mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preț al aceluiași medicament din 12 țări: Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia și Germania. În 2015, ministrul Nicolae Bănicioiu a stabilit că ordinul se aplică întocmai. Aceste măsuri au dus, la scurt timp, la dispariţia din farmacii a mai multor medicamente vitale bolnavilor din România.

Tatăl lui Ionuț Bazac este un important om de afaceri, fiind acționar la numeroase societăți. Acesta a fost ministru adjunct în Ministerul Industriei Ușoare pe vremea lui Nicolae Ceaușescu.

Mai multe articole despre:
culisele statului paralel