MENIU

Dezvăluiri bombă: Spionii ucraineni au negociat cu Lukașenko să nu intre cu Belarusul în război

Foto: Profimedia

Apar dezvăluiri bombă de la nivel înalt. Spionii ucraineni au negociat în secret cu președintele Belarusului să nu intre în război de partea lui Putin. Aleksandr Lukașenko a fost contactat de un parlamentar de la Kiev care a reușit să convingă dictatorul să nu lanseze atacuri și să nu se lase influențat de liderul de la Kremlin. 

De aproape 8 luni nu au mai fost lansate atacuri de pe teritoriul Belarusului, susțin ucrainenii. Șeful contraspionajului ucrainean susține că Putin și-a pierdut speranța în a-l mai convinge pe Lukașenko să i se alăture în război.

„Am folosit toate căile posibile de comunicare, toate posibilitățile pe care le avem. Am folosit inclusiv ajutorul unui membru al parlamentului. Totul s-a făcut pentru a preveni ca Belarusul să fie atras în acest război. Când armata rusă a fost alungată și a fugit (n. red., din zona nordului Ucrainei și a Kievului), aceste comunicări au fost cruciale pentru a preveni noi încercări de invazie de pe teritoriul Belarusului sau noi atacuri,”, a spus Kirilo Budanov, șeful Direcției de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Kirilo Budanov, șeful contraspionajului militar de la Kiev, dezvăluie că Lukașenko a fost de acord să negocieze în secret cu Ucraina. Comunicațiile au fost prin mai mulți intermediari, iar omul de legătură este parlamentarul Evhen Șevcenko care a fost dat afară din partidul lui Zelenski în 2021.

„Fie că ne place de el sau nu, Lukașenko nu e un idiot. Nici el nu-și dorește o repetare a zilei de 24 februarie 2022. De altfel, opinia lui nu a fost luată în considerare atunci, dar el a început să tragă concluzii, așa cum văd eu și cum vede toată lumea,” a spus șeful spionilor ucraineni în podcast-ul postat pe YouTube.

Evenimentele petrecute arată că înțelegerea ascunsă a ucrainenilor cu Belarusul a dat roade. Nimic nu a mai fost lansat din Belarus de foarte multă vreme, iar Zelenski a asigurat noi echipe în poliția de frontieră de la granița de nord.

Șeful contraspionajului militar susține că Putin nici nu mai speră acum să îl convingă pe Lukașenko pentru o invazie în Ucraina. Chiar dacă liderul de la Kremlin a dislocat arme nucleare în Belarus și anunțau că fac exerciții militare comune, Lukașenko pare să îl evite, susțin unii analiști de politică externă.

Mai mult, la cel mai important eveniment al lui Putin, de Ziua Victoriei, Lukașenko s-a prezentat bolnav cu semne vizibile și a plecat înainte de a lua cina la Kremlin.