MENIU

Dezastru în caz de cutremur. Peste 80% din locuinţele din România nu sunt asigurate

Dacă un cutremur ca cel din 1977 ar lovi acum ţara noastră, românii nu ar avea un plan B. Şi asta pentru că peste 80% dintre locuinţele din România nu sunt asigurate. Deşi vorbim despre poliţa obligatorie. Oamenii spun că sunt prea scumpe şi, oricum, cele mai multe firme nu ar avea bani pentru despăgubiri.

În România sunt două tipuri de asigurări pentru casă. Una obligatorie şi alta facultativă. Cea obligatorie costă 10 sau 20 de euro pe an şi acoperă trei riscuri: inundaţii, cutremur şi alunecări de teren. Cine doreşte să-şi asigure casa pentru sume mai mari şi la alte riscuri, îşi ia o poliţă facultativă, dar mai scumpă.

Statisticile arată că 1,5 milioane de case din cele 8,5 milioane de locuinţe care sunt în România au poliţe de asigurare. Adică aproape 18%.

Oamenii nu îşi asigură casa din cauza preţului poliţelor. Al doilea motiv e criza de pe piaţa asigurărilor.

Testele de stres, făcute de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în ultimul timp, arată că o singură firmă ar avea bani să-şi despăgubească clienţii în cazul unei calamităţi.

"România este o ţară cu o seismicitate destul de ridicată referitor la zona Vrancea, dar trebuie să ne uităm şi la celelalte zone în care şi-au făcut simţită prezenţa cutremurele de o magnitudine mai mare de 5. Se impune, din această perspectivă, ca numărul locuinţelor neasigurate să scadă foarte, foarte repede", spune geofizicianul Mihail Diconescu.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele riscă amenzi de până la 500 de lei.