MENIU

Detaliul neştiut despre locul de întâlnire al PSD-iştilor

Conducerea PSD s-a reunit astăzi la Băile Herculane, într-o şedinţă în care se va evalua activitatea Guvernului şi calendarul bugetului de stat pe anul viitor. În mod paradoxal, staţiunea aleasă este "în moarte clinică", după ce a căzut victimă "băieţilor deştepţi". 

Social democrații s-au reunit vineri în CExN la Băile Herculane. Paradoxal, cea mai veche staţiune staţiune din ţară, perla împărătesei Sissi, a fost şi locul preferat al "băieţilor deştepţi" care au reuşit să o transforme în ruină. 

O staţiune din România, în moarte clinică din cauza "băieţilor deştepţi"

Ancheta DIICOT privind ruinarea stațiunii milenare de pe Valea Cernei, cândva o emblemă a turismului balnear din Europa, scoate la iveală lucruri scandaloase: "băieţii deştepţi" au lăsat-o şi fără apă termală. 

Faimoasă în toată Europa, "perlă a împărătesei Sissi", Staţiunea Băile Herculane a ajuns să nu mai aibă nici apă termală. Cel puţin asta reiese dintr-un comunicat al DIICOT. 

Ancheta DIICOT a început încă din 2016, când procurorii  D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Caraş Severin împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie au efectuat un număr de 17 percheziţii domiciliare pe raza  municipiului București şi a judeţelor Caraș-Severin, Timișoara și Ilfov în cadrul unei acţiuni vizând  destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de   delapidare și complicitate la delapidare, bancrută frauduloasă și complicitate la bancrută frauduloasă şi abuz în serviciu. "În cauză există suspiciunea rezonabilă că suspecții au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane, având drept scop scoaterea activelor/bunurilor SC HERCULES SA din patrimoniul acesteia și totodată, însușirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obținute din valorificarea acestor active", se arăta în comunicatul de la acea vreme. 

Extinderea cercetărilor penale

Potrivit unui comunicat remis la sfârşitul lunii octombrie, în prezenta cauză, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Biroul Teritorial Caraş-Severin, au dispus extinderea cercetărilor penale faţă de suspecţii G.A., administrator al unor societăți comerciale, R.I., avocat în baroul Mehedinți, B.G., executor judecătoresc, D.M., avocat în baroul București, în calitate de administrator, G.M.C., avocat în baroul București, în calitate de administrator judiciar, D.V., lichidator judiciar, și G.An., asociat/administrator la 5 societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare, spălare a banilor, abuz în serviciu, şantaj şi sustragere de sub sechestru.

Grupul infracţional constituit în 2001  

Ancheta în cauză a pornit de la o sesizare ce viza suspiciunea că începând cu anul 2001, membri unui grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane, au înţeles să lucreze coordonat în atingerea unui scop común, respectiv un profit pentru fiecare, din exploatarea ilicită a bunurilor SC HERCULES SA – societate care deţinea cele mai importante obiective turisitice din Staţiunea Băile Herculane (peste 50 de imobile).

Până în prezent au fost identificaţi şi traşi la răspundere liderului  grupului infracţional organizat – inculpatul Armaş Iosif, persoane din cadrul conducerii SC Hercules SA care s-au erijat în locotenenţi ai liderului, precum şi  beneficiarul final al actelor devalizate, inculpatul Verbiţchi Valeriu, faptele reţinute în sarcina lor fiind acelea de delapidare a SC HERCULES SA. Totodată, în cadrul prezentului dosar penal s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra imobilelor deţinute de inculpatul Verbiţchi Valeriu, majoritatea fiind însuşite direct sau indirect de la SC HERCULES SA.

Ulterior,  pe perioada derulării cercetărilor penale cu privire la inculpaţii mai sus menționați, suspectul G.A. consiliat de suspectul av.R.I. (persoană care în anul 2010 a aderat la grupul infracțional organizat condus de inculpatul Armaș Iosif  prin contracte prin care s-au drenat sume de ordinul milioanelor de euro), a înțeles să continue activitatea infracțională a grupului antrenând sprijinul unor membri noi, fără a căror colaborare nu își putea îndeplini scopul final acela de devalizare a SC HERCULES SA și de însușire pentru sine a tuturor imobilelor acestor societăți.

Astfel, în cauză s-a reţinut că începând cu anul 2010, suspecţii G.A., R.I. și D.V. au aderat şi sprijinit grupul infracţional organizat, coordonat de inculpatul Armaş Iosif, în sensul că au încheiat tranzacții care au dus la crearea unor creanțe fictive în dauna SC HERCULES SA menite a dirija sume de ordinul milioanelor de euro către 5 societăți comerciale din București, controlate de suspectul G.A.

De asemenea, începând cu luna aprilie 2016, la grupul infracțional au aderat G.M.C. și D.M. administratori judiciari ai SC HERCULES SA care au continuat activitatea de devalizare a acesteia, în sensul că au întocmit contracte păguboase pentru societate, menite să transfere sumele de bani către societățile controlate de G.A.

Au sistat apa termală 

Mentionăm că, membrii grupului infracţional au procedat la sistarea furnizării apei termale în staţiunea Băile Herculane, deşi singura sursă de venit a SC HERCULES SA era furnizarea apei termale contracost.

 Totodată, una din firmele controlate de către suspectul G.A. a încheiat cu SC HERCULES SA prin administratorii judiciari, un contract având ca obiect închirierea unei autoutilitare cu cisternă pentru a asigura transportul apei termominerale către beneficiarii din Băile Herculane deși SC HERCULES SA deținea atât  licențele pentru exploatarea apelor termominerale în Băile Herculane, cât și instalațiile aferente.

 Mai mult decât atât, ca urmare a indisponibilizării prin sechestrul aplicat de DIICOT asupra bunurilor imobile, suspectul G.A. a demarat un circuit infracţional în urma căruia a scos imobilele de sub sechestrul aplicat de DIICOT.

Imobile preluate în cadrul unor proceduri de exectuare silită

Astfel, suspectul G.A. şi-a însuşit imobilele în cadrul unor proceduri de exectuare silită, în care a beneficiat de sprijinul executorului judecătoresc B.G., care a permis, cu încălcarea dispoziţiilor legale, executarea silită a 9 imobile ce în trecut au fost delapidate de la SC HERCULES SA.

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Caraş-Severin împreună cu ofițeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție, au pus în executare un număr de 7 mandate de aducere pe numele suspecților, în vederea audierii.

În cauză, Ministerul Afacerilor Interne, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat, s-a constituit parte civilă cu suma de aproximativ 10 milioane de euro.

Cea mai veche staţiune din ţară

Băile Herculane este cea mai veche staţiune balneară din România, atestată în documente de peste două milenii în urmă, mai exact, de când românii au construit în această zonă numeroase temple, monumente şi statui, închinate zeului Hercules, în mitologia română consemnat că patron al izvoarelor termale, simbol al puterii şi al echilibrului între forţă fizică şi cea spirituală.

Ce face staţiunea Băile Herculane deosebită de toate celelalte este faptul că aici se găsesc ape termominerale clorurosodice, bicarbonatate, bromurate, iodate şi sulfuroase cu diverse grade de mineralizare, care mai există doar în două locuri în întreagă lume sau că aerul din această staţiune prezintă o ionizare naturală similară aerului ce poate fi respirat la o altitudine de 3.000 metri.

Principalele obiective turistice din Băile Herculane sunt izvoarele termale, care se presupune că au o eficacitate miraculoasă în tratarea anumitor probleme de sănătate, varientatea metodelor de tratament prin cure balnerare, locul aşezării staţiuni într-o vale înconjurată de munţi, care la rândul lor gazuiesc şi ei o serie de obiective turistice naturale incredibile, dar şi istoria locului, care se resimte în arhitectură străzilor, a fiecărei clădiri, în tabulele votive ridicate zeilor în semn de mulţumire pentru vindecare, a motivelor folosite în decorare etc.

Un nou refuz al autorităţilor române pentru "PERLA ÎMPĂRĂTESEI SISSI" din ROMÂNIA