MENIU

Descoperirea NASA care ar putea intra în cărțile de istorie

O sondă NASA a făcut o descoperire neașteptată, aceasta a găsit apă pe un asteroid. Este vorba despre asteroidul Benuu, care se află la 160 de milioane de kilometri față de Soare. Cum explică cercetătorii acestă descoperire bizară?

Sonda OSIRIS-REx a fost lansată în cadrul misiunii NASA, numită Origins. În plus, cu ajutorul navei cercetătorii au aflat și că asteroidul are o lățime de 487 de metri.

Însă, ceea ce i-a făcut pe cercetători să se gândească că Benuu ar putea conține apă, au fost urmele de minerale hidratate de la suprafața asteroidului. Ulterior, cercetătorii au analizat aceste urme cu ajutorul spectrometrelor de la bordul navei OSIRIS-REx.

„În primul rând, pentru a avea minerale hidratate și pentru a avea clei, trebuie să existe apă care să interacționeze cu mineralele obișnuite", a explicat Amy Simon, cercetătoarea care a vegheat analizele spectrale de la OSIRIS-REx. „Asta este o surpriză mare".

NASA a descoperit urme de apă pe asteroidul Benuu

Conform liderului misiunii de întoarcere a sondei, Dante Lauretta, asteroidul ar fi putut să fie plin de apă.

„Există dovezi puternice, convingătoare, că suprafața este dominată de aceste minerale hidratate. Descoperirea acestor dovezi este, într-adevăr, ceva imens, chiar dacă este vorba de un asteroid aflat la milioane de kilometri distanță", a mai declarat
Laurette.

Asteroizii sunt corpuri rezultatele în urma formării sistemului solar, acum circa 4,5 miliarde de ani. Cercetătorii consideră că asteroizii şi cometele care s-au ciocnit de Pământ ar fi adus aici componente organice şi apă care au condus la apariţia vieţii, iar analiza la nivel atomic a probelor de pe Bennu ar putea oferi dovezi esenţiale care să susţină această ipoteză.

„Când mostrele de materie vor fi aduse pe Pământ, în 2023, cercetătorii vor primi o comoară de informaţii noi despre istoria şi evoluţia Sistemului Solar", a declarat Amy Simon, cercetător la Goddard Space Flight Center al NASA din Maryland.

Sursa

Mai multe articole despre:
NASA asteroid apă sondă