MENIU

Descoperirea meteo care îți va permite să-ți plănuiești vacanța mai din timp

Cu siguranță ți s-a întâmplat măcar o dată ca în ciuda prognozei meteo favorabile, vremea să-ți strice planurile. Ei, bine oamenii de știință au găsit o metodă pentru a prezice vremea pe o perioadă mult mai lungă de timp, astfel îți vei putea plănui vacanțele mai bine.

Sistemele meteorologice sofisticate actuale nu pot oferi o prognoză meteo precisă pe o perioadă mai lungă de zece zile. Asta pentru că toate aceste prognoze se bazează pe starea vremii din prezent. Astfel, cu cât se orientează mai mult spre viitor, cu atât vremea devine mult mai dificil de anticipat pentru oamenii de știință, din cauza nenumăratelor variabile implicate. Însă, acest lucru s-ar putea schimba.

Cum vor prezice cercetătorii vremea pe un interval mai lung de zece zile

Cu ajutorul tehnicii revoluționare pe care încearcă să o dezvolte cercetătorii, vremea va putea fi prezisă cu patru sau chiar cinci ani de zile în plus față de stantardul de zece zile. Cum este posibil? Ei bine, secretul constă în înregistrarea observațiilor inițiale ale stării vremii din prezent.

Mai exact, prin reducerea variabilelor în timpul citirii informațiilor în timp real, cercetătorii au putut să facă supercomputerele să producă prognoze precise pe o perioadă de până la două săptămâni.

Toate aceste stări inițiale ale vremii au fost colectate de către specialiști cu ajutorul sateliților, baloanelor și a stațiilor meteorologice și ulterior combinate. Însă, rezultatele nu sunt încă perfecte.

Cu toate acestea, cercetătorii au reușit să prezică starea vremii pe o perioadă de două săptămâni, pornind de la ideea că starea inițială a vremii este aproape perfectă. Astfel, au folosit de zece ori mai puține variabile decât ar fi folosit în mod normal.

Bineînțeles, noua abordare mai are nevoie de îmbunătățiri, dar două săptămâni de informații meteo precise sunt un interval mai lung ca niciodată și reprezintă un salt reprezentativ de la limita de zece zile cu care meteorologii lucrează în prezent.

Sursă

Mai multe articole despre:
meteo vacanţă descoperire