MENIU

Descoperirea care ar putea salva milioane de oameni

O vulnerabilitate în celulele rezervor ale virusului imunodeficienţei umane (HIV), care provoacă SIDA, a fost descoperită de o echipă de specialişti a Institutului Pasteur din Paris, Franţa, potrivit unui studiu publicat în revista Cell Metabolism, informează Le Figaro, preluat de Mediafax.ro.

Tratamentele anti-HIV din prezent sunt pe viaţă, pentru că medicamentele antiretrovirale nu reuşesc să elimine rezervoarele virusului fixate în celulele imunitare.

"Antiretroviralele vor bloca virusul, vor acţiona împotriva lui şi multiplicării acestuia, dar nu vor putea să elimine celulele infectate. Prin munca noastră, determinăm caracteristicile celulelor infectate pentru a le putea clasifica drept ţinte şi a le elimina din organismul infectat cu HIV", a explicat şeful echipei de specialişti, Asier Saez-Cirion.

Echipa de la Institutul Pasteur a reuşit să identifice caracteristicile limfocitelor T CD4, celulele imunitare care sunt ţinte principale ale HIV. Studiul arată că virusul va infecta cu prioritate celulele cu o puternică activitate metabolică. Această activitate şi, în mod particular, consumul de glucoză al celulei joacă un rol cheie în infectare: virusul preia energia şi produşii furnizaţi de celule pentru a se multiplica. Această nevoie a virusului este slăbiciunea descoperită, care ar putea fi exploatată pentru a ataca celulele rezervor. 

Cercetătorii de la Pasteur au reuşit "ex vivo" (pe culturi de celule) să blocheze infecţia graţie unor molecule care inhibă activitatea metabolică deja utilizate în tratamentele anticancer.

"Am descoperit că celulele care sunt infectate de HIV au caracteristici, din punct de vedere energetic, similare celor tumorale, deci am putea să folosim acelaşi tip de tratament", a spus cercetătorul Asier Saez-Cirion.

Mai multe articole despre:
SIDA boli HIV descoperire