MENIU

Descoperire uluitoare făcută de un bărbat, pe un izlaz din Vrancea. Au 2.400 de ani!

Nouăzeci şi una de monede de pe vremea geto-dacilor, având o vechime de aproximativ 2.400 de ani, au fost descoperite de un localnic din comuna vrânceană Vânători, care deţine un detector de metale autorizat, pe care îl foloseşte în timpul liber. Imediat ce a găsit monedele pe un izlaz, bărbatul a anunţat autorităţile, iar acestea au fost predate Muzeului Vrancei.

Specialiştii susţin că monedele au origine dacică şi sunt într-o stare perfectă, fiind vorba despre 91 de monede de argint cu o greutate de circa 10 - 13 grame fiecare. Monedele au inscripţii geto-dacice, pe avers au capul unei zeităţi cu barbă, iar pe revers un cal în mişcare.

"Am preluat tezaurul, l-am cântărit şi l-am depozitat în casa de bani. Aşteptăm acum confirmarea datării pentru că o asemenea descoperire ar fi unicat în Vrancea. Am trimis imagini la colegii de la Iaşi pentru a vedea care este şi opinia lor referitor la aceste monede", a declarat cercetătorul Aurora Apostu de la Muzeul Vrancei, potrivit News.ro.

Specialiştii spun că este vorba despre o emisiune rară de monede, un subtip al drahmelor getice de tip Dumbrăveni, din care sunt foarte puţine piese în ţara noastră.

În perioada următoare, va fi făcută o expertiză, pentru ca tezaurul să fie clasat în patrimoniul cultural naţional.

Vineri, cercetătorii şi specialiştii, alături de bărbatul care a făcut descoperirea, vor merge în zona respectivă pentru a se asigura că nu mai sunt şi alte vestigii acolo.

"Monedele au origine dacică, sunt într-o stare foarte bună. Noi le-am preluat, urmează să fie realizată o expertiză şi apoi să fie clasate în patrimoniul cultural naţional. Vom continua cercetările, vrem să vedem unde au fost găsite, poate mai găsim alte lucruri importante", a declarat directorul Direcţiei de Cultură, Traian Negulescu.