MENIU

Descoperire stupefiantă: o stea mai veche decât Universul?

Steaua HD 140283
Stea mai veche decât Universul?

Cum este posibil ca o stea să aibă 16 miliarde de ani vechime, în timp ce Universul în întregime este evaluat de fizicieni la maxim 13,8 miliarde ani?

De mai bine de 100 de ani, astronomii observă o stea ciudată situată la aproximativ 190 de ani lumină de Pământ, în constelația Balanței, scrie LiveScience.com.

Steaua HD 140283 parcurge foarte rapid spațiul, cu o viteză de 1,3 milioane de kilometri pe oră. Dar, mai interesant decât atât, steaua intitulată Matusalem este una dintre cele mai vechi stele cunoscute ale universului.

Steaua a fost studiată de astronomi cu ajutorul satelitului Hipparcos al Agenției Spațiale Europene (ESA), care a estimat că astrul are o vechime de 16 miliarde de ani.

După cum a subliniat astronomul Howard Bond de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, vârsta universului - determinată din observațiile fundalului microundelor cosmice - are o vechime de 13,8 miliarde de ani.

„A fost o discrepanță gravă", a spus astronomul. Luată la valoarea nominală, vârsta prezisă a stelei a ridicat o problemă majoră. Cum ar putea o stea să fie mai veche decât universul? Sau, invers, cum ar putea universul să fie mai tânăr?

Steaua HD 140283/Matusalem a fost denumită după patriarhul biblic despre care se spune că a murit la vârsta de 969 ani, fiind cel mai longeviv dintre toate figurile din Biblie.

Cercetări recente realizate de fizicianul Bond și colaboratorii săi au re-estimat vârsta stelei HD 140283 la 14,46 miliarde de ani - o reducere semnificativă față de cele 16 miliarde pretinse anterior.

Oamenii de știință iau în calcul o incertitudine reziduală de 800 de milioane de ani, despre care Bond a spus că a făcut ca "vârsta stelei să fie compatibilă cu epoca universului, chiar dacă nu era în întregime perfectă".

Mai multe articole despre:
astronomie matusalem